Ми дбаємо про найцінніше

Психологічна підтримка людям похилого віку в той час, коли у зв’язку з пандемією Covid-19 загострилися ейджизм, дискримінація та стигматизація старих людей


Статті

Догляд за літніми — це не лише медикаментозна та патронажна допомога, а й психологічна підтримка, якої вони гостро потребують саме в наші дні, коли стигматизація та ейджизм розпалюються у стомленому пандемією соціумі, а дискримінація старих людей у ​​світовому співтоваристві, на жаль, поступово тільки посилюється. Роза Корнфілд-Матте, експертний співробітник ООН (Організація Об’єднаних Націй), заявила в рамках саміту, що старим співгромадянам планети в наші дні загрожує не лише коронавірус (ковід) та пневмонія, але й невиправдано жорстоке поводження. Так, вона закликала медиків у планетарному масштабі будувати процес лікування та діагностувати недуги на основі актуальних свідчень, а не на вікових факторах.

Йдеться про те, що, за її словами, надходять свідчення кричущих фактів — у деяких геронтологічних закладах планети виявлено кинуті на свавілля долі люди похилого віку і навіть померлі, стосовно яких не виконуються елементарні гуманітарні обов’язки.

Таким чином, складається враження, що на людей похилого віку і до того ж хворих просто «махають рукою». Експерт ООН закликала урядові кола сфокусувати свою увагу на забезпеченні особливих потреб цієї категорії громадян, оскільки згубна хвороба, яку викликає коронавірус і його штами, що постійно трансформуються, загрожують насамперед їм.

Особливо стривожило спеціального доповідача ООН положення тих верств населення, які досягли похилого віку, стан яких обтяжений хронічними патологіями та вимушеною ізоляцією, самотністю.

По-перше, це ті, кому не надається адекватне медичне забезпечення, що знаходяться в соціальних і пенітенціарних установах, незаможні.

Обмеження на контакти та позбавлення родичів можливості увійти до геріатричного пансіонату для зустрічі з постояльцем

Корнфілд-Матте наголосила у своєму зверненні, що додаткові обмеження на контакти лише посилюють ситуацію. Експерт визнала необхідність фізичного дистанціювання, проте закликала до пошуку нових, безпечніших форм конверсації. На її думку, всі без винятку люди похилого віку, незалежно від того, де вони знаходяться в ізоляції — вдома або в якомусь закладі, повинні мати можливість спілкуватися з близькими та рідними людьми онлайн. Крім цього, співробітниця міжнародної організації сказала, що право на повноцінне патронажне обслуговування має бути закріплене за людьми похилого віку на всіх рівнях — і на соціальному, і на державному. Вона також вважає, що, наприклад, спеціальне обладнання, у тому числі апарати ШВЛ (штучна вентиляція легень) та інші об’єкти ресурсної бази, повинні розподілятися згідно з актуальними показниками стану хворого, а не за його віковими показниками. Для цього запропоновано розробку макета сортування інфікованих за медичними параметрами, що спирається на потреби підопічних та останні наукові інновації, а не такі критерії, як інвалідність та вік.

Експерт звернула увагу міжнародної аудиторії на невірне сприйняття представників старших поколінь з точки зору їх схильності до небезпек, які несуть із собою пандемія і вірус SARS-CoV-2, а також уразливості перед такими патологіями, як хвороба Альцгеймера, синдром Паркінсона, онкологічне захворювання, цукровий діабет, сенільна деменція, остеопороз та інші хвороби.

Зазначимо, що в ході протидії дискримінації похилого населення України, можливої ​​на основі ейджизму та стигматизації за ознакою «слабкої ланки», приватний будинок для людей похилого віку «Єдиний Центр» робить удосконалення у своїй патронажній практиці.

Які комунікативні умови надає приватний санаторій для пенсіонерів?

  • Можливість спілкуватися з дружнім персоналом та однолітками, які також прагнуть спільного проведення дозвілля.
  • Соціальна адаптація, спеціальні заходи, які організовують співробітники геронтологічного закладу.
  • Кружки за інтересами, терапевтична взаємодія на колективних заняттях.
  • Прогулянки на свіжому повітрі — няні та доглядальниці супроводжують своїх підопічних, застосовуючи милиці та ходунки, а лежачі хворі проводять час у рекреаційній зоні при безпосередньому використанні таких пристосувань, як колісне крісло, інвалідний візок, каркасні ноші.
  • Родичі та друзі завжди у доступі за допомогою телефонного зв’язку та мережі інтернет — персонал завжди допоможе здійснити дзвінок або здійснити сеанс відеозв’язку за допомогою програми на планшеті або смартфоні.

Переваги знаходження рідної людини поважного віку в спеціалізованій установі

Базовою перевагою такого варіанту перед медсестрою або самостійною опікою є професіоналізм наших фахівців і можливість Ваших батька чи матері, дідуся чи бабусі, брата чи сестри, дядька чи тітки перебувати в колі розуміючих, делікатних людей.

Регулярні огляди не тільки вранці, але й протягом усього дня, чергова (або індивідуальна) доглядальниця ночами, харчування в строго відповідності персональній дієті, що особливо важливо для діабетиків – це те, що практично неможливо надати в домашніх стінах, якщо Ви не є компетентним з усіх цих питань медичним працівником. Але й у цьому випадку Вам малореально поєднати роботу та зайнятість із ослабленим родичем.

Своєчасний прийом медикаментів та повна гігієнічна опіка – моменти, які важко недооцінювати. У кімнатах наших гостей проводяться щоденне вологе прибирання та провітрювання. Знову тих, хто прибуває безкоштовно транспортують на спеціальному автомобілі, який обладнаний всім необхідним для безпечної доставки підопічних до нашого гостинного та по-домашнього затишного закладу.

Статті
Дім престарілих створить спосіб життя, який зупинить хворобу Альцгеймера

Судинна деменція катастрофічно швидко розповсюджується серед населення планети протягом останніх двох десятиліть. З середини нульових років ХХІ століття намітилося зростання захворюваності, від якої сьогодні немає ліків. Так, один із підвидів деменції, а саме хвороба Альцгеймера, поступово стає звичайною хворобою людей похилого віку не тільки в економічно розвинених країнах, а й у нашій державі, яку війна…

Інсульт вкорочує людське життя, а фізкультура та антистрес — продовжують!

Інсульт, будь то геморагічний, субарахноїдальний, ішемічний чи кардіоемболічний напад, є одним із найнебезпечніших загострень серцево-судинної патології. У всьому світі за кількістю смертей це друга причина смертності. На першому місці сумного рейтингу, згідно із загальнопланетарною статистикою ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), ішемічна хвороба серця. Симптоми інсульту викликані тим, що відбувається тяжке, часто незворотне порушення кровообігу у…

Кардіолог перерахував 4 ключові фактори, які виключають інфаркт

Усвідомити те, як найпростіше захиститися від інфаркту, насамперед важливо для українців та українок вікової групи 65+. Люди з особливими потребами, що досягли поважних років, не завжди приділяють своєму самопочуттю належну увагу, оскільки драматична повсякденність, яку принесла країні війна в Україні, не дозволяє їм зайнятися собою належним чином. Їхнім сім’ям потрібно сконцентруватися, зібрати доступні кошти та…