Ми дбаємо про найцінніше

Догляд за лежачими хворими. Поради


Статті

Лежачі хворі люди повинні отримувати професійний догляд. Рекомендуємо скористатися нашими порадами та уважно вивчити послідовність ваших дій. Це допоможе вам виключити помилки та навчитися доглядати ваших підопічних.

Догляд за лежачим хворим вдома.

Правила медичного, гігієнічного догляду за лежачими хворими.

Нерідко настають моменти, що люди похилого віку можуть стати лежачими. Це може статися від інсульту, інфаркту, механічного пошкодження при переломах. Потрібно дотримуватися певних правил медичного характеру. Особлива увага приділяється особистої гігієни, збалансованому харчуванню, пролежням та лікуванню хворої людини.

Яка має бути кімната лежачого хворого?

Приготуйте окрему обладнану кімнату. Спальне місце не можна встановлювати навпроти вікна, промені сонячного світла можуть надати дискомфорту і бити прямо в обличчя. Влітку вікна злегка затіняють. У кімнаті має бути простір та необхідні меблі. Біля ліжка має стояти тумба, в якій лежать необхідні речі на змінне перевдягання, підгузки, постільні речі, ліки для щоденного прийому.

Провітрювання кімнати, миття підлоги та протирання пилу проводяться щодня. Пил швидко потрапляє в організм і знижує імунітет хворої лежачої людини. Мінімальна обстановка меблів дозволить швидко виконати прибирання.

Ліжко лежачого хворого

Ідеальним варіантом стане функціональне ліжко. Хворій людині можна змінювати становище тіла без витрачаючи фізичних сил. Спеціальний матрац дозволить запобігати пролежням, це досить важливий момент. Якщо немає можливості купити спеціальне ліжко, обладнайте старе ліжко. Кладіть кілька матраців, обладнайте її так, щоб хворий не впав. Вам має бути зручно, поміняти підгузки та постільну білизну.

Предмети, необхідні хворому

Лежачій людині може знадобитися:

  • Глатник зі свіжою водою. Поруч має стояти склянка, яка не розіб’ється, або зручна напувалка.
  • Приладдя для читання, включаючи окуляри.
  • Нічник, бра або настільна лампа.
  • Дзвіночок для виклику доглядальниці або родичів
  • У тумбі повинні знаходитися засоби для гігієни, включаючи чисті рушники. Обов’язково покладіть креми, лікувальні мазі, бинти та вату.
  • Придбайте тонометр, окремий градусник.

Основні правила догляду

Не мало часу доведеться витратити надаючи догляд за лежачою людиною. До основних правил входить:

  • У щоденному порядку слід вимірювати тиск. Бажано тричі на день. Усі свідчення записуються в окремий зошит. Це потрібно для відвідування лікаря, який подивиться на результати.
  • Слід вимірювати температуру тіла вранці та ввечері.
  • Обов’язково потрібно стеження за стільцем. Записувати показання після кожного ходіння в туалет.
  • Оглядати шкіру на предмет пролежнів, висипу, появу почервоніння.
  • Своєчасний прийом ліків прописаних лікарем.
  • Намагатися напувати хворого з напувалки водою. Людина повинна приймати достатню кількість води.
  • Змінювати білизну, на якій не повинно бути застібок і блискавок.
  • Якщо хворий щось просить, то потрібно виконувати його бажання в розумних рамках.
  • Небажані візити слід обмежити.
  • Забезпечити нічний догляд. Рекомендуємо найняти доглядальницю.

Гігієнічний догляд за лежачими хворими

Це один із головних обов’язків при догляді за лежачими людьми. Не можна допускати застою у легенях, інакше відкриється пневмонія. Щодня потрібно проводити вмивання обличчя, тіла та кінцівок. Проводити регулярні підмивання інтимних місць. Обробляти шкіру спеціальними розчинами та мазями від пролежнів. Після митися слід тіло витерти насухо. Після цього дати висохнути природним шляхом. На моменти купання не можна допускати протягів. Постільну білизну міняти щодня. Перевертати хвору людину кожні 2 години.

Догляд за лежачими хворими. Пролежні та їх профілактика

Проводьте щоденну профілактику від появи пролежнів. Вони можуть утворитися на м’яких ділянках. Переглядайте щодня спину, сідниці, ліктьові місця, потиличну частину, п’яти, стегна. Слід повністю виключити прояв будь-яких пролежнів. Придбайте зручні речі, м’які подушечки, валики під пошкоджені долі. Проводьте щоденну гігієну хворої людини. Впровадьте легкі вправи та масаж.

Як виключити фактори ризику утворення пролежнів?

Щоб не утворилися пролежні, і лежача людина відчувала себе комфортно, слід робити:

  • Щоденний огляд тіла під час перевдягання.
  • Повертати тіло і змінювати положення необхідно частіше. Це можна робити кілька разів на день.
  • Підтримувати нормальну температуру в кімнаті. Не можна допускати потіння хворої лежачої людини. Це викликає попрілості по тілу.
  • Приймати повітряні процедури. Тіло повинне дихати, хоча б по 15 хвилин вранці, в обід та ввечері, після водних процедур.
  • Постільна білизна міняти щодня. Якщо немає необхідності, то використовуйте пелюшки, що вбирають.

Харчування лежачих хворих

Хвора лежача людина проводить час у ліжку. Значить, він мало рухається. Тому харчування має бути збалансованим. Меню має складати досвідчений дієтолог. До раціону повинні входити всі поживні речовини та вітаміни. Денна норма до 1500 калл, цього достатньо.

Лікування пролежнів

Потрібно терміново приступити до ретельного лікування. Не можна лежати на пошкоджених ділянках, підкладіть валики або спеціальні кола. Рани не повинні торкатися твердих поверхонь.

За потреби запросіть лікаря до вас додому на огляд пацієнта. Лікар проведе інструктаж та пропише відповідний засіб для усунення гнійних пролежнів. Лікування повністю залежить від стадій занедбаності.

Особливості догляду за хворим

Кожен випадок має індивідуальний характер. Якщо людина перенесла травму, то догляд за лежачим проводиться грамотними доглядальницями. Ви не зможете правильно доглядати та дотримуватись усіх приписів лікарів.

Якщо хворий залишився інвалідом після травми, то тут потрібно буде застосувати посилений догляд. Багато залежить від рухливостей кінцівок, чи може людина сидіти і багато іншого. Тому кожен випадок має свої особливості. Наприклад, якщо пацієнт перебуває у тимчасовому обмеженні, слід скористатися спеціальним проведенням ЛФК, розробкою м’язової тканини.

Статті
Дім престарілих створить спосіб життя, який зупинить хворобу Альцгеймера

Судинна деменція катастрофічно швидко розповсюджується серед населення планети протягом останніх двох десятиліть. З середини нульових років ХХІ століття намітилося зростання захворюваності, від якої сьогодні немає ліків. Так, один із підвидів деменції, а саме хвороба Альцгеймера, поступово стає звичайною хворобою людей похилого віку не тільки в економічно розвинених країнах, а й у нашій державі, яку війна…

Інсульт вкорочує людське життя, а фізкультура та антистрес — продовжують!

Інсульт, будь то геморагічний, субарахноїдальний, ішемічний чи кардіоемболічний напад, є одним із найнебезпечніших загострень серцево-судинної патології. У всьому світі за кількістю смертей це друга причина смертності. На першому місці сумного рейтингу, згідно із загальнопланетарною статистикою ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), ішемічна хвороба серця. Симптоми інсульту викликані тим, що відбувається тяжке, часто незворотне порушення кровообігу у…

Кардіолог перерахував 4 ключові фактори, які виключають інфаркт

Усвідомити те, як найпростіше захиститися від інфаркту, насамперед важливо для українців та українок вікової групи 65+. Люди з особливими потребами, що досягли поважних років, не завжди приділяють своєму самопочуттю належну увагу, оскільки драматична повсякденність, яку принесла країні війна в Україні, не дозволяє їм зайнятися собою належним чином. Їхнім сім’ям потрібно сконцентруватися, зібрати доступні кошти та…