Ми дбаємо про найцінніше

Хвороба Паркінсона «молодшає»: діагноз у 44 роки, а перші симптоми у 26 років


Статті

В останні роки в медійному просторі нерідко з’являються матеріали про те, що патології, які зазвичай відчувають люди з особливими потребами, які досягли похилого віку, все частіше і частіше виявляються в набагато більш ранніх вікових категоріях. Паркінсонізм також відноситься до подібних патогенних явищ. Так, нещодавно були зафіксовані безумовні факти того, що хвороба Паркінсона неухильно «молодшає»: діагноз у 44 роки, а перші симптоми у 26 років при тому, що недугу традиційно відносять до групи населення за віком 65+. Практичний досвід медиків та статистичні дослідження показують, що кейс ще достатньо молодої мешканки графства Кент, про яку ми хочемо розповісти, не є унікальним. Маловивчені симптоми (обсесивно-компульсивний розлад та втрата смакових відчуттів) та інші психологічні відхилення все частіше виявляються у різному соціальному середовищі при широкому географічному поширенні поставлених діагнозів — паркінсонізм діагностують у молоді та громадян середнього віку у багатьох країнах майже на всіх континентах планети. Поки що рано говорити про якусь закономірність, але все-таки спостерігаються кейси зі змішаною симптоматикою. У клінічній картині, що розглядається в даній статті, хвороба Паркінсона проявляється разом з ОКР, який являє собою одну з найбільш ранніх ознак серйозних порушень функціоналу, що безпосередньо відноситься до судин головного мозку та ЦНС (центральна нервова система).

Діагноз хвороба Паркінсона поставлений ще молодій британці

Дивні відчуття та ексцентрична поведінка виявилися свідченням багаторічної патології. Розглянемо докладніше факти з історії хвороби Донни Маршал, про яку повідомило широкої громадськості інтернет видання Mail Online (Великобританія).

  • Коли Донна дізналася про те, що насправді з нею відбувалося всі ці роки, що підточувало психічне здоров’я зсередини її самої, багато незрозумілого в її вчинках стало, на жаль, цілком зрозумілим.
  • Важкоз’ясовні покупки через роки після того, як відбулася втрата реагування рецепторів на смак їжі та навколишні запахи, отримали своє логічне пояснення, якщо не виправдання.
  • Захворювання стало виявлятися після досягнення Донної віку 25-26 років, проте тоді вона не змогла зрозуміти справжню причину раптового занепокоєння.
  • Дівчина, яка проживає в Танбрідж-Уеллс (південно-східна Англія), відчула дивний дискомфорт, коли відчула, що більше не розпізнає запахи.
  • Нагадаємо, що м’язова ригідність і тремор, якими переважно визначається хвороба Паркінсона, зазвичай виникають після 50-річного віку, але винятки вже не підтверджують це правило на 100%.
  • Донна не надала втрати нюху належного значення, а не на жарт стривожилась вже після того, як перестала відчувати смак споживаних продуктів харчування.
  • Зазначимо, що аносмія (виборча або повна втрата нюхової здатності організму) зафіксована у 90% пацієнтів, які страждають на паркінсонізм. В останні роки прийнято вважати цю дисфункцію ранньою ознакою патології.
  • У віці 42 років Маршалл відвідала фестиваль найпопулярнішої музики на острові Уайт. Під час прогулянки пляжним піском вона подивилася на свою руку і помітила, що вона тремтить дрібним тремтінням. Тоді вона неприємно здивувалася цим фактом, але тепер розуміє, що це була ознака негативної динаміки хвороби.
  • На сьогодні завдяки знанням медиків, які отримані на практиці, та позитивному досвіду протистояння стрімкому розвитку хвороби, близько 20% хворих на Паркінсон діагностуються ще до 50 років.
  • Згідно зі статистичними даними, які надала ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), сотні тисяч людей у світі мають у діагнозі хвороба Паркінсона ще до 50 років, а всього на планеті понад 6 мільйонів пацієнтів із цією патологією.
    Як оцінюють благодійні організації, кожен 37-й з тих, хто нині живе на Землі, стане володарем діагнозу паркінсонізм.
  • В рамках перебігу хвороби деякий мозковий сегмент, який вчені медики називають substantia nigra або чорна субстанція, втрачає клітини і не виробляє в потрібному обсязі гормон дофамін для передачі електричних імпульсів у мережі нейронів. Саме дефіцит дофаміну викликає тремтіння і тремор у кінцівках. У молодших пацієнтів не так виражена дофамінова нестача, але з’являються інші симптоми, які найчастіше виявляються у різних поведінкових аномаліях.
  • Як показує практичний досвід, захворюваність нерідко виявляється у таких розладах, як булімія (заїдання стресу, переїдання), лудоманія (ігроманія, непереборне потяг до комп’ютерних ігор), оніоманія (бажання здійснювати незліченні покупки заради самих покупок), еротоманія та інші психічні відхилення.
  • Донна Маршалл витратила кілька тисяч фунтів на проведення в саду власного будинку свята Хелловін, тоді як її сусіди обмежилися стилізованими гарбузами біля порога. Донна ж найняла професійних танцюристів та ландшафтних дизайнерів, які перетворили палісадник на стилізований цвинтар. Дітям та гостям все це дуже сподобалося, але для сім’ї Маршалл коштувало надто дорого. Після цього надмірно пишної, дуже витратної святкової події та діагностування паркінсонізму жінка пройшла відповідне обстеження, яке виявило обсесивно компульсивний розлад.
  • Дистонія (скорочення м’язів, судоми, посмикування та спазми, що призводять до дискомфорту, неприємних відчуттів, до утрудненого чи неможливого руху тіла та кінцівок) доставляла Донні страждання, оскільки тривала годинами та кардинально порушувала нормальну життєдіяльність. Судоми зводять ноги та м’язи спини, в результаті цілого британка не може ходити і часом навіть зробити один крок.

«Хвороба Паркінсона дуже ускладнює повсякденне життя. Ти не можеш піднятися сходами або просто приготувати чай. Нормальна повсякденність стає неможливою. Це дуже важко і сильно пригнічує», — розповіла Донна.

Дивна ознака паркінсонізму

Нічні страхи та фобії також є неявними ознаками хвороби Паркінсона. Хоча така симптоматика, на думку лікарів, здебільшого характерна для літніх чоловіків, нав’язливий кошмар, який сниться щоночі, може бути ознакою розладу в роботі судин головного і мозку і вимагає найпильнішої уваги. Рекомендуємо звернутися у надійний медичний центр та пройти скрупульозне обстеження. Безперечно, що шкоди від діагностики не буде, але невролог здатний дати слушну пораду і призначити лікувальний препарат, що реально допоможе і міцному сну ночами, і профілактиці захворювання нервової системи. Хвороба Паркінсона, безперечно, відноситься до тих патологій, що розвиваються протягом десятиліть. У такій ситуації раннє виявлення проблеми гарантує стабільність самопочуття та збереження звичного способу життя.

Що робити, якщо дистонія та тремор порушують життєдіяльність?

Як правило, у такому незавидному становищі у 90% виявляються пенсіонери та люди з особливими потребами, що успішно дожили до поважного віку. Найкращий варіант для них — приватний будинок для людей похилого віку «United Center» (Одеса, Львів).

  • Одним із методів, який застосовують для психологічного стримування паркінсонізму, є когнітивно-поведінкова терапія. Цей спосіб підтримки свідомого та творчого стану пацієнтів результативно застосовує приватний пансіонат для інвалідів та пенсіонерів. Коли пацієнти перебувають у суспільстві людей, які мають аналогічні проблеми зі здоров’ям, процес йде набагато ефективніше і незабаром приносить помітну користь підопічним.
  • Послуги доглядальниці та допомога у всьому — в одяганні та перевдяганні, в прийомі їжі, фізична підтримка на прогулянках, під час вмивання та в гігієнічних моментах.
  • Чергова медсестра виконує уколи та стежить за своєчасним прийомом медикаментів.
  • Невролог спрямовує реабілітаційні програми та коригує відновлення після кризи. Масаж, фізіотерапія та ЛФК (лікувальна фізкультура) завжди до послуг гостей пансіонату.

Хвороба Паркінсона це дуже складна патологія, яка практично не піддається лікуванню. Але є можливість для того, щоб Ваш родич добре почувався і насолоджувався кожним днем у тому затишному місці, яке називається приватний будинок для літніх людей «Єдиний Центр».

Статті
Дім престарілих створить спосіб життя, який зупинить хворобу Альцгеймера

Судинна деменція катастрофічно швидко розповсюджується серед населення планети протягом останніх двох десятиліть. З середини нульових років ХХІ століття намітилося зростання захворюваності, від якої сьогодні немає ліків. Так, один із підвидів деменції, а саме хвороба Альцгеймера, поступово стає звичайною хворобою людей похилого віку не тільки в економічно розвинених країнах, а й у нашій державі, яку війна…

Інсульт вкорочує людське життя, а фізкультура та антистрес — продовжують!

Інсульт, будь то геморагічний, субарахноїдальний, ішемічний чи кардіоемболічний напад, є одним із найнебезпечніших загострень серцево-судинної патології. У всьому світі за кількістю смертей це друга причина смертності. На першому місці сумного рейтингу, згідно із загальнопланетарною статистикою ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), ішемічна хвороба серця. Симптоми інсульту викликані тим, що відбувається тяжке, часто незворотне порушення кровообігу у…

Кардіолог перерахував 4 ключові фактори, які виключають інфаркт

Усвідомити те, як найпростіше захиститися від інфаркту, насамперед важливо для українців та українок вікової групи 65+. Люди з особливими потребами, що досягли поважних років, не завжди приділяють своєму самопочуттю належну увагу, оскільки драматична повсякденність, яку принесла країні війна в Україні, не дозволяє їм зайнятися собою належним чином. Їхнім сім’ям потрібно сконцентруватися, зібрати доступні кошти та…