Ми дбаємо про найцінніше

Що таке інсульт та які ознаки у інсульту?


Статті

У спеку, що настає в Україні в середині літа, частішають загострення судинних патологій, які, в тому числі, призводять до таких небезпечних явищ, як гостре порушення мозкового кровопостачання (ОНМК) та крововилив у мозок. Такі напади здатні призвести до інвалідності людини, яка їх перенесла, і навіть до летального результату. Для того щоб протистояти наслідкам судинних травм, наполегливо рекомендується мати максимум інформації, здатної допомогти в екстреній ситуації близьким людям і просто громадянам, яким необхідна негайна допомога. Що таке інсульт та які ознаки у інсульту? Крім запаморочення, слабкості у нижніх і верхніх кінцівках, нудоти, замутненості свідомості, невиразності мови та мовних дисфункцій можливі інші симптоми.

У цій статті ми спробуємо максимально докладно з’ясувати, які саме симптом свідчать про небезпечний для життя хворого напад і як протистояти згубній недузі.

Що таке інсульт?

Як ми вже описали вище, це порушення постачання крові головного мозку, яке наздоганяє ослаблену серцево-судинну систему під впливом внутрішніх або зовнішніх факторів. Кровоносні судини або закупорюються тромбом, або розриваються через слабкість стінок, півкулі недоотримують поживних елементів і кисню, руйнуються нейронні зв’язки, гинуть мозкові клітини.

Види інсульту:

  • Ішемічний — найпоширеніший тип судинної травми, що зустрічається у 80% кейсів. Спочатку судини звужуються, а потім закупорюються бульбашками повітря або згустками крові. Цей вид розвивається досить довго і не відбувається в один день. У такого типу судинного ускладнення часто бувають провісники, які здатні запобігти органічній катастрофі, якщо своєчасно звернути на них пильну увагу та вжити превентивних заходів.
  • Геморагічний — викликаний витонченням стінок судин і подальшим їх розривом. Виходом крові за межі свого русла також відрізняється такий підвид геморагічного інсульту, як субарахноїдальний крововилив. Подібна атака розвивається буквально за кілька хвилин. Спочатку різкий і сильний головний біль, що призводить до втрати свідомості та яскраво виражених блювотних рефлексів. У мозковій тканині утворюється потік крові, синець або гематома, яка компресійно впливає на сусідні сегменти мозку, здавлюючи їх тканини та порушуючи нормальну роботу. Усунення такої недуги часто здійснюється методом хірургічного втручання.

При будь-якій формі інсультного ускладнення потрібне відновлення та нормалізація мозкового харчування. Нейрони гинуть у величезних кількостях, допоки це не буде зроблено. Як тільки потрібні заходи будуть проведені, хвороба переноситиметься пацієнтом набагато легше, а реабілітація після інсульту проходитиме набагато плідніше. У зв’язку з цим нагадаємо мешканцям регіону Одеська область та місто Одеса про чудове місце, в якому проводиться успішне відновлення органічних функцій після судинної недостатності. Це геріатричний пансіонат «Єдиний Центр», який працює не тільки як приватний будинок для людей похилого віку, але й приймає всіх, кому необхідна патронажна опіка та допомога. Визначитися в денний стаціонар або на повний пансіон доступно для представників будь-якої вікової категорії, які потребують професійного обслуговування, турботи та розуміння.

Ознаки інсульту

Зрозуміло, недуги пов’язані з кровопостачанням голови доступно визначити за допомогою явної симптоматики, помітити яку складно лише для самої людини, яка переживає судинну кризу. Ця складність полягає в замутненості свідомості та нездатності адекватно усвідомлювати те, що відбувається. Коли Ви бачите, що ми опишемо нижче, Вам необхідно негайно викликати професійних медиків, оскільки життєво важливе значення для постраждалого грає кожна хвилина.

Отже, що відбувається з людиною при інсульті?
  • Порушений розумовий процес, сплутана свідомість, що постраждав часто не усвідомлює навіть де він знаходиться і хто він.
  • Непритомність, яка триває кілька хвилин.
  • Гострий біль у голові, який нерідко супроводжується нудотою та блюванням.
  • Слабкість верхніх і нижніх кінцівок, яка відчувається лише з ураженої сторони тіла — ліворуч або праворуч.
  • Чутливість і ніг, і рук порушена — виникає оніміння шкірного покриву та м’язових тканин.
  • Мова стає сумбурною, невиразною і безладною.
  • З’являється стійке запаморочення.
  • Спостерігається косоокість, розмитість зору, очі «замилюються».
Апоплексичний удар викликає оглушений стан, з’являється або безпричинна і надмірна збудженість, або нав’язлива сонливість. Почуття рівноваги залишає індивіда, координація стрімко знижується, ослаблений хворобою індивід спотикається, падає і не здатний самостійно піднятися. Одним з маркерів є можливість або неможливість травмованої людини торкнутися ключиці підборіддям.

М’язи потилиці відчувають спазм, який перешкоджає цій простій і доступній у звичайному стані дії. Ця нездатність свідчить про апоплексію та крововилив в одній із півкуль головного мозку.

Будь-яка асиметрія також є тривожним свідченням травмованого недугою організму. Часто удар викликає одностороннє порушення органів – одного ока, однієї руки чи ноги. Це пов’язано з тим, що тільки одна півкуля найчастіше страждає від інсульту і ураження органів проявляється на одній із половин тіла.

Експрес-діагностика інсульту

Існує досить доступна техніка для визначення ступеня негативності удару. Це так званий метод УЗП — посміхнутися, заговорити, підняти (руки).

  • При інсульті повноцінно посміхнутися не вийде: один із куточків рота буде вперто опущений донизу.
  • Вимовити виразну фразу після крововиливу в мозок теж не вийде — мова стає невиразною, постраждалий не в змозі вимовити найпростішу фразу чітко.
  • Підняти обидві руки і рівномірно їх утримати в такому положенні після інсульту практично неможливо — одна з рук (залежно від сторони, яка зазнала поразки у півкулі голови) неминуче опускатиметься.

Причини інсульту

Що призводить до інсульту? Здебільшого це погані звички та маломобільний спосіб життя, який разом із розладами харчової поведінки справляє найнегативніший вплив на самопочуття українських громадян. Зрозуміло, є також деякі хвороби, які вкрай патогенні щодо судинних захворювань.

Найчастіше виникнення апоплексичного удару провокують:
  • Вживання напоїв, що містять етиловий спирт, етанол — алкоголізм.
  • Наркотичні препарати є вкрай згубними речовинами для будь-якого організму.
  • Куріння вражає судини, дихальну систему та головний мозок.
  • Атеросклероз.
  • Цукровий діабет.
  • Артеріальна гіпертензія.
  • Надмірна вага для свого зростання та віку.
  • Вікова група 60+.
  • Відсутність у повсякденності спорту та здорових рухів тіла.
У тих, хто нещодавно переніс хворобу, судинне ускладнення протікає набагато важче. А ті, хто вже мав інсульт кілька років тому, повинні докласти максимум зусиль для того, щоб уникнути рецидиву.

Мікроінсульт

Дуже також небезпечні транзиторні ішемічні атаки або мікроінсульти, як їх називають у повсякденному мовленні. Транзиторна ішемічна атака має практично такі самі ознаки, що ми описали вище, але протягом дня не виявляються настільки явно. Це може бути оніміння однієї сторони тулуба, обличчя, кінцівок, головний біль та запаморочення. Справа в тому, що мікроінсульт віщує повноцінний інсульт, який можливий протягом найближчих п’яти років. У зв’язку з цим необхідно відразу ж звернутися до надійного медичного центру, щоб оглянув невролог, кардіолог, терапевт та невропатолог. Потрібно пройти обстеження, діагностику та скрупульозно здати аналізи. Після цього вживати регулярних превентивних заходів, які допоможуть уникнути згубного для всього організму апоплексичного удару.

Перша допомога при інсульті
  • По-перше, необхідно негайно зателефонувати і викликати швидку допомогу, не гаючи часу на опис симптомів — назвати найголовніші: втрата свідомості (маючи на увазі не тільки непритомність, а й у самому прямому сенсі), парез обличчя і кінцівок, дисфункція мови. Потім просто послабити застібки, ремені та гудзики і надати можливість потерпілому перебувати в горизонтальному положенні, тримаючи голову під кутом 30 градусів. Основа шиї та спина, при цьому, повинні залишатися на одній площині.
  • У жодному разі не можна давати рідину та їжу — ці продукти здатні спровокувати нудоту та блювотний рефлекс. Після блювання ретельно очистити ротову порожнину хусткою або бинтом, простежити, щоб нічого не виявилося в дихальному шляху та не призвело до асфіксії.
  • Найважливіше забезпечити можливість дихати свіжим повітрям (відразу ж провітрити приміщення!) і дати повний спокій. Дуже важливо моніторувати дихання — при виникненні перебоїв у відсутності ритмічності здійснити штучне дихання та плавно масажувати ділянку серцевого м’яза.

Дуже важливо!

Якщо вдасться розпізнати крововилив у мозок чи апоплексичний удар ще до приїзду лікарів, це може врятувати людині життя чи принаймні зберегти недоторканими деякі ділянки його мозку. Тоді реабілітація після інсульту, яку, зокрема, пропонує геронтологічний санаторій «United Center», буде проходити набагато результативніше і плідніше. Необхідно розпочати лікування після ОНМК протягом перших 3 годин після судинної кризи – тоді набагато легше відновлюються порушення та органічні дисфункції. Всі ці моменти вкрай важливі для повсякденності ослабленої недугою людини та для якісного рівня її подальшого життя. Додамо, що до реабілітаційної програми включені лікувальний масаж, мануальна терапія та фізіотерапія.

Статті
Дім престарілих створить спосіб життя, який зупинить хворобу Альцгеймера

Судинна деменція катастрофічно швидко розповсюджується серед населення планети протягом останніх двох десятиліть. З середини нульових років ХХІ століття намітилося зростання захворюваності, від якої сьогодні немає ліків. Так, один із підвидів деменції, а саме хвороба Альцгеймера, поступово стає звичайною хворобою людей похилого віку не тільки в економічно розвинених країнах, а й у нашій державі, яку війна…

Інсульт вкорочує людське життя, а фізкультура та антистрес — продовжують!

Інсульт, будь то геморагічний, субарахноїдальний, ішемічний чи кардіоемболічний напад, є одним із найнебезпечніших загострень серцево-судинної патології. У всьому світі за кількістю смертей це друга причина смертності. На першому місці сумного рейтингу, згідно із загальнопланетарною статистикою ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), ішемічна хвороба серця. Симптоми інсульту викликані тим, що відбувається тяжке, часто незворотне порушення кровообігу у…

Кардіолог перерахував 4 ключові фактори, які виключають інфаркт

Усвідомити те, як найпростіше захиститися від інфаркту, насамперед важливо для українців та українок вікової групи 65+. Люди з особливими потребами, що досягли поважних років, не завжди приділяють своєму самопочуттю належну увагу, оскільки драматична повсякденність, яку принесла країні війна в Україні, не дозволяє їм зайнятися собою належним чином. Їхнім сім’ям потрібно сконцентруватися, зібрати доступні кошти та…