Ми дбаємо про найцінніше

Деменція у похилому віці


Статті

Прояв деменції у похилому віці відбувається не рідко. Щоб зрозуміти та визначити дане захворювання потрібно мати досвід та знання, які допоможуть уникнути наслідків. Догляд за хворими у похилому віці повинні проводити фахівці з Єдиного центру https://united-center.com.ua які зарекомендували себе як професіонали.

Деменція у людей похилого віку: симптоми

Деменція має не лише симптоми, а й складне тривале лікування. До кожної людини потрібен особливий підхід, якісне лікування, яке призначає досвідчений лікар. Якщо ситуацію пустити на самоплив, то через кілька років людина може померти, так і не прийшовши в повну свідомість розуму. Наслідки можуть бути плачевними. Не тягніть гуму, а відразу ж завітайте до лікаря, який призначить догляд при деменції.

Особливості захворювання

Носять особливий характер. Нервові розлади та поразка центральної нервової системи, призводять людину до хвороби. Особливо захворювання є фактором ризику з наслідками.

Причини:

  • Наслідки віку.
  • Порушення головного мозку.
  • Вживання алкоголю, наркотичних препаратів.
  • Поганий догляд та поводження з людиною похилого віку.
  • li>
  • Порушення імунних процесів.
  • Хвороба Альцгеймера або Піка, онкологія.
  • Хронічний тип інфекційних захворювань.
  • ВІЛ.
  • Атеросклероз.

Симптоми

Визначає ряд ознак, за допомогою яких можна відрізняти деменцію від розумового відставання у людей похилого віку. При прояві перших ознак слід звертатися до фахівців. Раннє обстеження допоможе виявити рівень прогресування захворювання. Це дасть змогу не лише контролювати, а й уникнути погіршення пам’яті. Першорядні симптоми:

  • Проблеми з розмовною мовою.
  • Абстрактне мислення.
  • Часткова втрата пам’яті.
  • Не тверезий розум. Погана розважливість.
  • Зміни особистісного характеру.
  • Втрата ініціативності.
  • Повсякденні завдання виконуються насилу.
  • Втрата орієнтації.
  • >
  • Забудькуватість знаходження деяких речей, предметів, прийому лікарських препаратів.

Порушення пам’яті

При виникненні деменції, люди погано пам’ятають своє минуле життя, включаючи особливі і значущі моменти. Функціональний розлад пам’яті зумовлюється ураженням клітин мозку, які відповідають за збереження важливої ​​інформації.

Порушення пам’яті має дві форми:

  • Короткочасна форма. Люди похилого віку не можуть згадати факти чи події в будь-якому проміжку життя, але через деякий час багато або часткові спогади повертаються.
  • Довгострокова форма. Тривалий час літня людина не може нічого згадати.

Просторові порушення сприйняття

Старим людям здається, що вони надто поспішають чи щось роблять повільно. Не розрізняють пори року та доби. Простіше кажучи, це плутають з минулим. За наявності емоційних сплесків, при попаданні в критичні ситуації, людина не може впоратися. Мозок гальмує тоді, коли потрібна підвищена активність. У результаті хвора людина просто губиться в просторі, нічого не розуміючи. Пам’ять стирається.

Догляд за літніми з деменцією, вимагає підвищеної уваги і чуттєвого поводження. Хворих потрібно постійно супроводжувати та допомагати у всіх діях. Просторові порушення мають ступінь тяжкості захворювання.

Особливості мовлення

При порушенні мозкової активності у літньої людини порушується розмовна мова. Правильна послідовність деяких речень повністю відсутня. Два або три слова означають речення, яке при спілкуванні доводиться доповнювати людям присутнім під час розмови. Потрібно постійно здогадуватися, що хоче сказати ця людина.

Всі слова, не коректні речення вимовляються без емоцій. Відбувається зациклювання на одній і тій же фразі кілька разів і при цьому хвора людина вже не пам’ятає те, що щойно говорив. Доповнююча жестикуляція тимчасово пропадає. Внаслідок чого мова залишається монотонною і без емоцій.

Погіршення мислення

Спостереження:

– Людині важко вирішувати елементарні завдання, які раніше виконувались без проблем.

– Втрата відповідальності за свої дії чи вчинки.

– Будь-які процедури виконуються досить тривалий час, хоча їх можна зробити протягом декількох хвилин.

Концентрація уваги

Загальмована реакція із втратою концентрування. Увага зациклюється в одній точці чи будь-якому предметі. Насправді ця концентрація може означати те, що людина усвідомлено дивиться у одну точку, адже у голові думки зовсім у іншому місці. Хвора людина довго дивиться, поки усвідомлює, що це предмет і навіщо він потрібний. Ця особливість потребує лікування. Виявляється старече недоумство, через яке гальмується концентрація уваги.

Деменція

Зміни особистості та поведінки

У людей похилого віку докорінно змінюється особистість. Наприклад, з доброї людини можна перетворитися на злу і ненависну, охайний стає неохайним і багато іншого. Виявляються необдумані вчинки. Зміни поведінки відбуваються швидко, а поступово. Навколишні люди, родичі можуть це побачити. Деменція у літніх, помітна при тривалому спілкуванні та спільному проживанні серед здорових людей.

Перетворення в егоїстичну особу відбувається прямо на порожньому місці. Де потрібно виявити співчуття та розуміння, виступає байдужість. Найважча стадія деменції проявляється у втраті до навколишнього світу, родичам. Зникає інтерес до власного життя.

Обмеження рухової активності

Визначається так:

– Хворий не пам’ятає що і як треба вдягнути з одягу. Не пам’ятає процесу послідовності одягання.

– Не визначає ліву та праву сторону.

– М’язи на обличчі скуті.

– Зупинка на дорозі. Наприклад, людина йшла в душ і різко забула кудись і йшла, потім через деякий час продовжила шлях в іншому напрямку.

Повна соціальна деградація:

  • Замикання в собі.
  • Втрата міжособистісних зв’язків.
  • Ігнорує всі правила.
  • Порушує загальноприйняті закони соціального значення. Ігнорує суспільство.

Симптоматика, характерна окремим ступеням тяжкості деменції та прогноз

Початкова стадія проявляється у сповільненій мові, погана орієнтація у рухах та просторі, втрата пам’яті. Прогноз має особливий характер:

  • Деструкція клітин головного мозку суттєво змінюється.
  • У процес включаються члени сім’ї, які мають проявляти контроль та турботу, створювати сприятливу атмосферу. Профілактика старечої деменції повинна проводитись у щоденному порядку.

Помірна стадія проявляється в втрати інтелектуальності, заперечення загальних правил, епілепсія, втрата здорового сну. Прогноз: Даних хворих досить важко вилікувати. Несприятливий прогноз, який може бути прогресивним.

Запущена форма, проявляється у повному контролі хворої людини, повної втрати пам’яті, порушення обмінних процесів. Прогноз: Деменція може погіршити загальний стан людини і призвести до смерті.

Лікування

Наш Єдиний Центр з догляду за хворими та літніми людьми надасть усю необхідну допомогу та надасть будь-яку інформацію щодо лікування. Звертайтесь до нас у будь-який час. Наші лікарі проведуть якісний догляд за літніми зі старечим недоумством. Фахівці та персонал допоможуть полегшити життя вашим бабусям та дідусям. Що ми пропонуємо:

  • Терапію з медикаментами.
  • Емоційну підтримку. Для кожного пацієнта сім’я відіграє важливу роль. Лаяти та ображати таких людей не можна.
  • Прояв турботи та ретельного догляду.
  • Лікування на найвищому рівні.

У нашому Єдиному центрі вашим старим родичам буде добре, хвороба відступить. Як лікувати деменцію на будь-яких стадіях розвитку знають наші професійні лікарі, без їхньої участі ви не зможете самостійно доглядати хворих родичів.

Пансіонат  готовий прийняти людей похилого віку з будь-якими захворюваннями. Фахівці гарантують якісне лікування та належний догляд.

Статті
Дім престарілих створить спосіб життя, який зупинить хворобу Альцгеймера

Судинна деменція катастрофічно швидко розповсюджується серед населення планети протягом останніх двох десятиліть. З середини нульових років ХХІ століття намітилося зростання захворюваності, від якої сьогодні немає ліків. Так, один із підвидів деменції, а саме хвороба Альцгеймера, поступово стає звичайною хворобою людей похилого віку не тільки в економічно розвинених країнах, а й у нашій державі, яку війна…

Інсульт вкорочує людське життя, а фізкультура та антистрес — продовжують!

Інсульт, будь то геморагічний, субарахноїдальний, ішемічний чи кардіоемболічний напад, є одним із найнебезпечніших загострень серцево-судинної патології. У всьому світі за кількістю смертей це друга причина смертності. На першому місці сумного рейтингу, згідно із загальнопланетарною статистикою ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), ішемічна хвороба серця. Симптоми інсульту викликані тим, що відбувається тяжке, часто незворотне порушення кровообігу у…

Кардіолог перерахував 4 ключові фактори, які виключають інфаркт

Усвідомити те, як найпростіше захиститися від інфаркту, насамперед важливо для українців та українок вікової групи 65+. Люди з особливими потребами, що досягли поважних років, не завжди приділяють своєму самопочуттю належну увагу, оскільки драматична повсякденність, яку принесла країні війна в Україні, не дозволяє їм зайнятися собою належним чином. Їхнім сім’ям потрібно сконцентруватися, зібрати доступні кошти та…