Ми дбаємо про найцінніше

Деменція та хвороба Альцгеймера: доступні профілактика та консервативне лікування


Статті

Розлади психіки та недуги мислення до кожного середньостатистичного стражденного «підкрадаються» непомітно. Похилого віку українці, яким потрібний ґрунтовний та планомірний догляд за літніми, нерідко стурбовані станом свого інтелекту. Однак часто самі не усвідомлюють тих проблем, які давно турбують їхніх родичів. Важливо розуміти і пам’ятати, що деменція та хвороба Альцгеймера не такі страшні — завжди доступні профілактика та консервативне лікування Якщо людина, що відноситься до вікової категорії 65+, зауважує, що її відвідують уповільнення «оперативної» (короткострокової, короткочасної) та періодичні провали в довгостроковій формі пам’яті, то це свідчить про хвилеподібність ослаблених станів і потребує негайних профілактичних заходів. Те, що сам старий усвідомлює невідповідність, вселяє оптимізм. Адже старече недоумство неминуче, якщо не берегти і не зміцнювати весь органічний комплекс — мало рухатися, не підтримувати соціальні зв’язки, переїдати (особливо солодке!), «закинути» читання книг, а натомість багато годин просиджувати біля екрану телевізора. При такому способі життя посилюються патогенні кейси, які вже існують у серцево-судинній, вегетативної, ендокринної, периферичної та центральної нервових системах.

Симптоми хвороби Альцгеймера — про них треба потурбуватися заздалегідь

Спосіб життя грає найважливішу роль у протистоянні віковим недугам. Від 60% до 80% сильно ослабленого мислення викликано дегенеративною патологією, що зветься синдром Альцгеймера. Як і хвороба Паркінсона, і розсіяний склероз, і сенільна деменція, на сьогоднішній день «альцгеймер» невиліковний. Що можуть зробити українські сім’ї для того, щоб полегшити повсякденний побут своїх дорогих бабусь та дідусів, батьків та матерів? Є однозначна відповідь — потрібно помістити рідну людину, яка відчуває сильний дискомфорт у зв’язку зі станом здоров’я, до спеціалізованого закладу, де на нього чекає професійна опіка, послуги доглядальниці та кваліфікований догляд за літніми. Все це доступно у закладі приватний будинок для літніх людей «United Center» (Одеса).

Які методи допомагають помітно покращити самопочуття людей похилого віку?

  • По-перше, це комфорт. Розміщення у зручних кімнатах з усім необхідним одразу покращить настрій. Приміщення завжди у чистому та вимитому вигляді – регулярна дезінфекція не залишає шансів поширення гострих респіраторних вірусних захворювань (ГРВІ) та небезпечних легеневих інфекцій.
  • Цілодобові послуги доглядальниці, в які входить гігієнічна опіка (зміна білизни та підгузників), годування гостей, позбавлених хворобою самостійності в цьому питанні, фізична підтримка при переміщенні в туалет, на огляд, на процедури та на прогулянку.
  • Своєчасний та продуманий прийом медикаментозних препаратів. Медсестра делікатно виконає уколи та поставить крапельницю, а також простежить, щоб постоялець вчасно випив потрібні йому ліки.
  • Невролог та старша медсестра реалізують моніторування самопочуття підопічного, внесуть необхідні коригування до програм реабілітації.
  • Дієтичне та смачне харчування, що містить усі необхідні для стабілізації внутрішніх органів мікроелементи та макроелементи.
  • Постійне спілкування з дружнім персоналом і однолітками, які мають подібний життєвий досвід і обтяжені приблизно однаковими проблемами зі здоров’ям. Дружня бесіда з людиною, яка розуміє і до того ж доброзичлива — найкращий засіб профілактики замкнутості, фрустрації та депресії, які незмінно супроводжують старече недоумство.
  • Лікувальний масаж, посильна ЛФК (лікувальна фізкультура), гімнастика, вправи, що розвивають дрібну моторику та кмітливість, фізіотерапія.

Фізіотерапія здатна покращити стан?

Безперечно, так. Причини деменції, хвороби Альцгеймера не до кінця вивчені та зрозумілі сучасним дослідникам. Медики всього світу прагнуть донести населенню земної кулі прості рекомендації щодо правильного харчування, щоденних фізичних вправ, ходьби, відмови від шкідливих звичок (етиловий спирт, куріння). Разом з постійною профілактикою недоумства правильна, здорова повсякденність здатна творити чудеса. Навіть якщо діагностовано невиліковну нині хворобу, у жодному разі не можна здаватися. Існують різноманітні методи, здібні цілком достовірно (перевірені численними дослідами) стримувати негативну динаміку недуги. У цьому полягає консервативне лікування, яке спочатку стримує регрес, а потім поступово відновлює втрачені нейронні зв’язки в ослабленому травмою або хворобою головному мозку літньої людини.

Транскраніальна електростимуляція покращує пам’ять

транкраниальная электростимуляция, ТЭС, массаж, физиотерапия, деменция, болезнь Альцгеймера, лечение, реабилитация, Одесса, United CenterТак, наприклад, один із фізіотерапевтичних методів, що набирають популярності, — ТЕС (транскраніальна електрична стимуляція) — помітно покращує здатність запам’ятовувати поточні події і нещодавно отримані навички тоді, коли підопічний «занурений» у сон. Точніше сказати, навіть стан легкої та приємної дрімоти під час процедури вже суттєво допоможе літньому підопічному запам’ятати нову для нього інформацію. Перед початком сеансу відвідувачеві кабінету фізіотерапії словесно описують якийсь асоціативний ряд, що складається з іменників та прикметників, а потім повторюють деякі його складові під час сеансу ТЕС. Такий спосіб синхронізації навчання та періодів коливальної активності головного мозку приносить чудові результати, які фіксує згодом ЕЕГ (електроенцефалограма).

Ми описали тут один з багатьох шляхів використання фізичних явищ, зокрема слабких імпульсів електричного струму, що неінвазивно впливають на тканини головного мозку людини, які по праву включені в реабілітаційні, профілактичні програми та консервативне лікування, що стримують негативну динаміку таких вікових недуг, як судинна деменція та хвороба Альцгеймера.

Статті
Дім престарілих створить спосіб життя, який зупинить хворобу Альцгеймера

Судинна деменція катастрофічно швидко розповсюджується серед населення планети протягом останніх двох десятиліть. З середини нульових років ХХІ століття намітилося зростання захворюваності, від якої сьогодні немає ліків. Так, один із підвидів деменції, а саме хвороба Альцгеймера, поступово стає звичайною хворобою людей похилого віку не тільки в економічно розвинених країнах, а й у нашій державі, яку війна…

Інсульт вкорочує людське життя, а фізкультура та антистрес — продовжують!

Інсульт, будь то геморагічний, субарахноїдальний, ішемічний чи кардіоемболічний напад, є одним із найнебезпечніших загострень серцево-судинної патології. У всьому світі за кількістю смертей це друга причина смертності. На першому місці сумного рейтингу, згідно із загальнопланетарною статистикою ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), ішемічна хвороба серця. Симптоми інсульту викликані тим, що відбувається тяжке, часто незворотне порушення кровообігу у…

Кардіолог перерахував 4 ключові фактори, які виключають інфаркт

Усвідомити те, як найпростіше захиститися від інфаркту, насамперед важливо для українців та українок вікової групи 65+. Люди з особливими потребами, що досягли поважних років, не завжди приділяють своєму самопочуттю належну увагу, оскільки драматична повсякденність, яку принесла країні війна в Україні, не дозволяє їм зайнятися собою належним чином. Їхнім сім’ям потрібно сконцентруватися, зібрати доступні кошти та…