Ми дбаємо про найцінніше

Депресія провокує інсульт: її лікування усуває крововилив у мозок


Статті

На думку англійських дослідників, психологічний і неврологічний розлад, який неврологи називають депресія, потрібно дуже ретельно і планомірно лікувати. Це зовсім не невинна «вікова» хвороба, яка неминуче супроводжує категорії населення 65+.

Насправді це дуже плачевне фізичне та емоційне самопочуття, що поступово призводить до патологічного стану серцево-судинної системи.

Протягом певного періоду, під час якого людину охоплює фрустрація та депривація, здоров’я у неї стає дедалі гіршим, імунітет слабшає. Неухильно розвиваючись таким чином, поступово депресія провокує навіть ішемічний інсульт, але її планомірне лікування усуває крововилив у мозок, апоплексичний удар, розрив аневризми, нівелює ймовірність подібного фіналу та ліквідує загострену симптоматику.

Британські вчені: депресія здатна викликати інсульт

Університетські дослідники (Великобританія, Лондон) нещодавно опублікували дані, отримані в ході вивчення того, як лікування депресії сприяє усуненню ризиків, що безпосередньо пов’язані з хронічними патологіями серця та судин головного мозку.

  • Дослідження проводилися з респондентами, вік яких склав від 40 до 65 років. Загалом у спостереженнях взяли участь 60 000 мешканців та мешканок Англії. Що їх усіх поєднувало? У всіх було діагностовано депресію. Чому саме їх залучили до спостережень? Ні в кого з них не спостерігалася деменція, хвороба Альцгеймера та серйозні серцево-судинні патології.
  • Психотерапія проводилася з усіма учасниками експерименту. Зусилля медиків було спрямовано на лікування депресії. Після проходження терапевтичного курсу за респондентами велося спостереження протягом 3 років, в ході яких проводилася ретельна фіксація всіх змін, що відбувалися з їх здоров’ям та самопочуттям.
  • У межах експерименту вчені з’ясували, що з половини піддослідних (30 000 осіб) внаслідок ефективного лікування ознаки депресії помітно скоротилися. З цих 50% лише 2% (1 210) учасників пережили серцево-судинні напади.
  • Отже, було чітко зафіксовано те що, що поліпшення психологічного та емоційного самопочуття респондентів збігалося зі зниженням ризиків загострень серцево-судинних патологій на 12%. Якщо уточнити, то скоротилася ймовірність смертності з якоїсь причини на 60%. Крім цього, можливість того, що станеться інсульт або ТІА (транзиторна ішемічна атака), знизилася на 45%, а те, що наздожене ішемічна хвороба серця — на 19%.
  • Таким чином експерти зазначили, що для депресивних пацієнтів, які пройшли терапевтичний курс, ризики для серця і судин помітно скоротилися (в рази!), а ті, хто не лікувався від депресії, навпаки — ще більшою мірою стали схильні до небезпеки серцево-судинних загострень.

Селін Ел Бау, одна з учасниць експерименту, підкреслила в інтерв’ю виданню European Heart Journal, що люди з особливими потребами, які не досягли порогу у 60 років, можуть значно допомогти своєму фізичному самопочуттю тим, що покращать показники свого психологічного та емоційного стану. При цьому ризики інсульту та інфаркту скорочуються на 15-20%, додала вона.

Причини депресії: принцип бумерангу?

Згідно з звітом північноамериканських учених з CDC (Центр з контролю та профілактики захворювань у США), тривожність, ПТСР (посттравматичний стресовий розлад) та депресія часто розвиваються вже після нападів серцевих та судинних захворювань, таких як інфаркт, ішемічна хвороба серця, серцева недостатність, ТІА, ішемічний, субарахноїдальний, кардіоемболічний та геморагічний інсульт.

  • Як усім відомо, зрозуміти принциповий механізм виникнення депресії практично неможливо. Емоційну та психологічну пригніченість здатні ініціювати соціальні, економічні, політичні та біологічні фактори.
  • Так, на думку психолога Марка Полака (Mark Polak) з CDC, традиційні симптоми депресії включають такі особливості поведінки: відчуття безпорадності, почуття провини, визнання власної неспроможності, нездатність самостійно приймати рішення, погана пам’ять, безпричинна стомлюваність, труднощі при спробі сконцентруватися, періодичні рези та дискомфорт у шлунку, харчові розлади (анорексія, булімія), безсоння чи сонливість, примхливість, дратівливість, часті зміни настрою та головне — постійна засмученість, регулярне занепокоєння та відмова від тих занять, які раніше приносили людині непідробну радість та задоволення.

Людина може бути схильною до депресивного стану з низки причин, вважає психіатр. Велике значення мають спадковий, фамільний анамнез, соціальні та економічні проблеми, рясний стрес, який проходить канвою крізь низку життєвих подій. Проблеми зі здоров’ям та дефіцит готівки — вічні супутники депресії, додав Полак.

Оптимістичний результат багаторічного дослідження — що ж допомагає впоратися з депресією?

На всі 100-500% допоможе позбавитися депресії хобі, якому Ви віддавали перевагу все своє життя. Такого висновку дійшли британські психологи після скрупульозного вивчення майже 900 кейсів.

Зрозуміло, тут же обумовлюються медики, цей метод більше відноситься до не дуже тяжких, помірних кейсів психологічної патології, проте він багаторазово підтвердив свою ефективність у тому прагненні, щоб депресія не перетворилася на тяжку хворобу.

А в довгостроковій перспективі це чудовий профілактичний спосіб, який не раз зарекомендував себе, як достатньо дієва терапія.

  • Дослідження стартували далекого 2004 року і велися 12 років. Так, серед 15% респондентів було зафіксовано депресію. Серед них 72% мали постійне захоплення. У тих, хто мав хобі, ознаки депресії виявлялися на 30% слабше, ніж у тих, хто не мав хобі. Вчені також підрахували, що у громадян, які серйозно чимось захоплювалися, ймовірність зазнати депресивного стану була нижчою на 32%, ніж у тих, хто не мав хобі.
  • В результаті статистика експерименту зафіксувала такий результат — людей, які зцілилися від депресії завдяки своєму хобі, виявилося майже на 280% більше, ніж тих, кому захоплення не допомогло.
  • На підставі цих цифр дослідники дійшли висновку про важливість особистісних тенденцій у профілактиці та терапії депресивних станів. Тому всім, хто відчуває напади смутку, депривації та депресії, вчені наполегливо рекомендують мати будь-яке захоплення. Справжнє, щире хобі є не просто способом приємного проведення часу, а й метод лікування психологічних і так званих «душевних» захворювань.

Додамо, що приватний будинок для людей похилого віку «United Center», який надає літнім українкам та українцям кваліфікований догляд за хворими з психологічними проблемами, завжди надає підтримку та сприяння у сфері особистих захоплень та проведення пізнавального дозвілля.

Статті
Дім престарілих створить спосіб життя, який зупинить хворобу Альцгеймера

Судинна деменція катастрофічно швидко розповсюджується серед населення планети протягом останніх двох десятиліть. З середини нульових років ХХІ століття намітилося зростання захворюваності, від якої сьогодні немає ліків. Так, один із підвидів деменції, а саме хвороба Альцгеймера, поступово стає звичайною хворобою людей похилого віку не тільки в економічно розвинених країнах, а й у нашій державі, яку війна…

Інсульт вкорочує людське життя, а фізкультура та антистрес — продовжують!

Інсульт, будь то геморагічний, субарахноїдальний, ішемічний чи кардіоемболічний напад, є одним із найнебезпечніших загострень серцево-судинної патології. У всьому світі за кількістю смертей це друга причина смертності. На першому місці сумного рейтингу, згідно із загальнопланетарною статистикою ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), ішемічна хвороба серця. Симптоми інсульту викликані тим, що відбувається тяжке, часто незворотне порушення кровообігу у…

Кардіолог перерахував 4 ключові фактори, які виключають інфаркт

Усвідомити те, як найпростіше захиститися від інфаркту, насамперед важливо для українців та українок вікової групи 65+. Люди з особливими потребами, що досягли поважних років, не завжди приділяють своєму самопочуттю належну увагу, оскільки драматична повсякденність, яку принесла країні війна в Україні, не дозволяє їм зайнятися собою належним чином. Їхнім сім’ям потрібно сконцентруватися, зібрати доступні кошти та…