Ми дбаємо про найцінніше

Дім престарілих створить спосіб життя, який зупинить хворобу Альцгеймера


Статті

Судинна деменція катастрофічно швидко розповсюджується серед населення планети протягом останніх двох десятиліть. З середини нульових років ХХІ століття намітилося зростання захворюваності, від якої сьогодні немає ліків. Так, один із підвидів деменції, а саме хвороба Альцгеймера, поступово стає звичайною хворобою людей похилого віку не тільки в економічно розвинених країнах, а й у нашій державі, яку війна в Україні сильно послаблює в економічній та соціальній сферах. Як ми вже помітили вище, ця патологія (стареча деменція, недоумство, склероз, маразм) нині не лікується. За великим рахунком, все, що реально можна зробити, це згладжування симптоматики та консервація розвитку захворювання: іншими словами — стримування негативної динаміки в його розвитку. У цьому гарантовано допоможе приватний дім престарілих, адже геронтологічна установа створить саме той спосіб життя, який зупинить хворобу Альцгеймера в її поточному стані, і не дозволить їй ще більше посилитися. Невролог, який представляє всеукраїнську мережу геріатричних санаторіїв «Єдиний Центр» (Одеса, Київ, Черкаси та Кривий Ріг), розповів для мешканців регіонів Київська, Одеська, Черкаська та Дніпропетровська область про те, що необхідно робити у пенсійному та більш старшому віці при загрозі послаблення розумових та фізичних можливостей.

Повсякденні звички, які зупинять хворобу Альцгеймера

За статистикою ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), практично кожен шостий громадянин світової спільноти, який належить до вікової категорії 65+, ризикує отримати цю патологію. Але здаватися не варто! Незважаючи на те, що ефективної та офіційно доведеної медикаментозної терапії досі не існує, є прості та доступні способи протистояти патогенній тенденції. Що потрібно робити постійно і безперервно тоді, коли хвороба Альцгеймера намагається зруйнувати серцево-судинну систему та тканини головного мозку людини похилого віку?

Займатися фізичними вправами

  • Регулярні заняття спортом у помірному форматі інтенсивності, з посильним навантаженням на кістково-м’язовий каркас, опорні та рухові органи позитивно впливають на головний мозок.
  • Останні дослідження у цій галузі аргументовано продемонстрували, що спортивні заняття добре регулюють обмін речовин. Зокрема метаболізм, надзвичайно важливий для профілактики деменції, підтримує здоровий показник глюкози в судинах головного мозку.
  • Щоденні заняття ЛФК (лікувальна фізкультура), різноманітний масаж, гімнастика (дихальна, в тому числі), фізіотерапія та піші прогулянки на свіжому повітрі створюють непереборний заслін для недоумства.

Саме такий підхід до спортивних навантажень практикує приватний дім престарілих «United Center». Реабілітолог, мануальний терапевт та рефлексотерапевт включають у підтримуючу програму вправи на спеціальних тренажерах для випрямлення хребта (вертебральний вертикалізатор) та на унікальних стендах, на яких регулярні заняття зміцнюють пам’ять та розвивають дрібну моторику. Цей підхід особливо ефективний після судинних травм та хвороб (ішемічний інсульт, крововилив у мозок, тромбоз та інші).

Якнайбільше спілкуватися

  • Активні соціальні зв’язки, спілкування з однолітками та родичами, душевні бесіди допомагають старим залишатися в адекватній свідомості, брати участь у суспільному житті, почуватися членом суспільства навіть на пенсії.
  • Приватний дім пристарілих «Єдиний Центр» практикує такі психологічні моделі, як колективна поведінкова психотерапія та арт-терапія, коли постояльці пансіонату не тільки діляться один з одним своїми переживаннями та життєвим досвідом, а й на практиці демонструють свої здібності та відкривають у собі нові таланти.
  • Хоровий спів, образотворче мистецтво (малюнок, живопис, колаж та фотографія), рукоділля (вишивка, в’язання), танці, настільні ігри (шахи, шашки, доміно, монополія, шеш-беш та інші), вікторини, імпровізовані концерти, спільні перегляди кінокомедій та мелодрам, дні народження та найбільші свята за одним великим столом — все це дозволяє створити в пансіонаті позитивне ком’юніті, яке гості дуже цінують.
  • Жвава діяльність повертає самоповагу постояльцям пансіонату, спілкування відволікає від необхідних процедур, розвиває розумову діяльність, підтримує когнітивні можливості та повертає втрачену здатність до самообслуговування у побутових та гігієнічних моментах.

Харчуватися в міру та із задоволенням

  • Поряд із фізичними навантаженнями дуже велике значення для гарного самопочуття органів усієї серцево-судинної системи людини має здорове харчування.
  • Складні вуглеводи, легкі, нежирні сорти м’яса, птиці та риби, яйця (білок), мінімізовані натуральні жири, оливкова олія, кисломолочна продукція, горіхи, цільнозерновий хліб, багато овочів та фруктів поєднуються у дієтичному раціоні, який 5 разів на день пропонує своїм гостям приватний будинок для літніх людей «United Center».
  • У багатьох постояльців пансіонату можливий цукровий діабет, що збільшує ризики інсульту. Хвороба Альцгеймера у такій ситуації розвивається стрімкіше. Тому натуральні продукти (овочі, фрукти, ягоди, корисні крупи, бобові культури та натуральний білок) дуже позитивно впливають на організм, покращують обмін речовин та зміцнюють імунітет.

По можливості виключити стрес

  • Хронічний стрес та депресія збільшують ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера у 2 рази. Це є медичний факт, який аргументовано підтвердили наукові дослідження закордонних медиків.
  • Тому з метою підтримання гарного настрою та позитивного заряду емоцій пансіонат для літніх українців та українок створює в установі позитивну атмосферу взаємного розуміння та поваги.
  • Регулярні психологічні практики, арт-терапія, спілкування, прогулянки садовою територією та приємний персонал дозволяють відкритися співрозмовнику, не занурюватися в себе, виключити з повсякденності хронічний стрес.
  • Дуже важливо, щоб глибока депресія не опанувала літню людину на тлі численних хронічних і невиліковних хвороб.

Насамкінець додамо, що в наші тривожні дні судинна деменція, провали в пам’яті, недоумство та хвороба Альцгеймера загрожують не лише українцям та українкам пенсійного віку та тим, хто старше 70 років. Люди з особливими потребами, які досягли поважних років, однозначно перебувають у групі ризику. Однак їх молодші родичі також повинні стежити за станом серцево-судинної системи та головного мозку. Тому рекомендуємо врахувати всі перелічені вище рекомендації і насамперед відмовитися від шкідливих звичок. Адже куріння та алкоголь вкрай негативно відбиваються на когнітивних можливостях, на здатності сприймати нову інформацію, на кровообігу та загальному гомеостазі.

Статті
Дім престарілих створить спосіб життя, який зупинить хворобу Альцгеймера

Судинна деменція катастрофічно швидко розповсюджується серед населення планети протягом останніх двох десятиліть. З середини нульових років ХХІ століття намітилося зростання захворюваності, від якої сьогодні немає ліків. Так, один із підвидів деменції, а саме хвороба Альцгеймера, поступово стає звичайною хворобою людей похилого віку не тільки в економічно розвинених країнах, а й у нашій державі, яку війна…

Інсульт вкорочує людське життя, а фізкультура та антистрес — продовжують!

Інсульт, будь то геморагічний, субарахноїдальний, ішемічний чи кардіоемболічний напад, є одним із найнебезпечніших загострень серцево-судинної патології. У всьому світі за кількістю смертей це друга причина смертності. На першому місці сумного рейтингу, згідно із загальнопланетарною статистикою ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), ішемічна хвороба серця. Симптоми інсульту викликані тим, що відбувається тяжке, часто незворотне порушення кровообігу у…

Кардіолог перерахував 4 ключові фактори, які виключають інфаркт

Усвідомити те, як найпростіше захиститися від інфаркту, насамперед важливо для українців та українок вікової групи 65+. Люди з особливими потребами, що досягли поважних років, не завжди приділяють своєму самопочуттю належну увагу, оскільки драматична повсякденність, яку принесла країні війна в Україні, не дозволяє їм зайнятися собою належним чином. Їхнім сім’ям потрібно сконцентруватися, зібрати доступні кошти та…