Ми дбаємо про найцінніше

Будинок для людей похилого віку використовує генератор: відключення світла не порушать догляд за літніми


Статті

Суворі випробування, які принесла жителям нашої країни війна в Україні, позначаються на всіх без винятку вікових та соціальних групах населення. Особливо важко адаптуватися до нових, а часом просто катастрофічних умов життя найдорослішим серед українців. Так, люди з особливими потребами, які досягли поважних років, відчувають життєву необхідність у підтримці нормального самопочуття, яке досягається завдяки медикаментозній терапії та фізіотерапевтичним комплексам. Найбільш кращий у цьому відношенні стаціонар. Зокрема, приватний геріатричний пансіонат «Єдиний Центр» успішно продовжує свою роботу та відкрито для нових постояльців. Перебої із забезпеченням електроенергією ніяк не позначаються на високій кваліфікації патронажної опіки та реабілітаційних програм. Будинок для людей похилого віку використовує генератор: відключення світла не порушать догляд за літніми. Послуги доглядальниці надаються у повному обсязі, а невролог та реабілітолог також ефективно проводять відновлювальні курси, до яких входять лікувальний масаж, ЛФК (лікувальна фізкультура), гімнастика для реновації дрібної моторики та вертебральні вправи на спеціальних тренажерах.

З якими захворюваннями найчастіше надходять до приватного будинку для людей похилого віку?

  • Судинна (сенільна) деменція — це серйозне неврологічне порушення, яке часто супроводжує інші патології. По суті йдеться про те, що називається старече недоумство, яке характеризується загальмованістю реакцій на навколишні подразники, дезорієнтацією у просторі та часі, «провалами» в короткочасній та довгостроковій пам’яті, мовними дисфункціями (нездатність вимовляти виразно слова та зв’язкові речення, нерозуміння мови оточуючих), відсутністю самостійності в побутових та гігієнічних аспектах повсякденності, різкими перепадами настрою та неприйняттям всього нового.
  • Хвороба Альцгеймера супроводжується симптоматикою, подібною до деменції, і так само вважається однією з форм захворювання судин. Погіршуються пам’ять, мова, «розпливається» відчуття поточного моменту, яке супроводжує нерозуміння того, де людина перебуває і навіть як її звуть. У такому стані старий здатний нашкодити насамперед самому собі, тому що легко може заблукати в знайомих місцях або допустити помилку в користуванні побутовими приладами (наприклад, газова плита або опалювальний котел).
  • Хвороба Паркінсона подібно до вищезгаданих недуг характеризується патологією головного мозку, яка викликає м’язову ригідність, тремор, рухову загальмованість, втрату координації та рівноваги, безсоння, больовий синдром і психічні розлади.

Зрозуміло, вищеописані патології вимагають найпильнішої уваги оточуючих та професійної патронажної опіки. Навіть якщо родичам вдавалося справлятися з цими непростими завданнями в домашніх умовах, то зараз усе стало набагато складніше через відключення світла (Одеса та інші міста). Графік ненадійний через ракетні обстріли, які руйнують електроенергетичну інфраструктуру, що плачевно позначається на енергозабезпеченні житлових районів та промислових підприємств. Поряд з елементарними побутовими зручностями, які на найвищому рівні надає приватний геріатричний пансіонат «United Center», у цьому чудовому закладі працюють досвідчені фахівці (невролог, реабілітолог, масажист, ерготерапевт, рефлексотерапевт), здатні забезпечити відновлення після загострень серцево-судинних патологій, перелому шийки стегна та кульшового суглоба, ЧМТ (черепно-мозкова травма), травми хребта, хірургічного втручання у внутрішні органи, ендопротезування та ортопедичного лікування.

Які відновлювальні курси доступні пацієнтам у центрі реабілітації та соціальної допомоги «Єдиний Центр»?

Насамперед це реабілітація після:

  • інсульту;
  • інфаркту;
  • ендопротезування;
  • ЧМТ;
  • перелому шийки стегна;
  • операції;
  • ортопедичного лікування.

У будинку для людей похилого віку діє кабінет фізіотерапії, який добре обладнаний. Є всі необхідні тренажери для відновлення рухових та опорних функцій ослабленого організму. І ми говоримо не лише про дошку Євмінова. Застосовуються спеціально сконструйовані стенди та блоки, що дозволяють не тільки повернути функціональність кінцівок, кистей рук, пальців, а й зміцнюючі когнітивні здібності — короткострокову пам’ять, запам’ятовування послідовностей дій, можливість висловити словами свою мову та розуміння фраз терапевта.

Що пропонує своїм гостям геріатричний пансіонат?

  • Поселення в будівлі, що знаходиться осторонь міських магістралей та промислових підприємств. Навколо будинку обладнана садова територія, яка створює особливу атмосферу тиші та спокою, дуже бажану людям похилого віку з «розхитаною» нервовою системою. Сезонні рослини та спів птахів допомагають абстрагуватися від драматичних реалій під час регулярних прогулянок, які дуже благотворно діють на дихальну, ендокринну, периферичну нервову систему та ЦНС (центральна нервова система).
  • Розміщення в кімнатах з невеликою кількістю сусідів (до 4-х осіб максимум) або індивідуально, залежно від побажання гостя та його родини. Зазначимо лише, що проживання по сусідству з тими, хто має подібні проблеми зі здоров’ям, дуже корисне для психоемоційного відновлення — спілкування в колі однолітків допомагає зміцнити мову і здатність дізнаватися про щось нове. Обмін актуальними новинами та поточними переживаннями дуже корисний і в емоційному, і психологічному аспектах.
  • Чистота та порядок у всій будівлі підтримуються щодня. Технічні співробітниці виконують вологе прибирання, провітрюють усі приміщення, комори та хол пансіонату. Періодично проводиться дезінфекція та антивірусна обробка. Такі заходи виключають поширення бактеріальної та повітряно-крапельної інфекції у стінах будинку для людей похилого віку. Всі відвідувачі обов’язково одягають санітарні маски — здоров’я літніх українців дуже крихке, тому в установі вживають максимальних заходів для її захисту.
  • Інфузійна терапія (крапельниці, уколи), яку реалізує чергова медсестра, послуги позмінної або персональної доглядальниці дозволяють домочадцям українця похилого віку займатися невідкладними справами в той час, коли їхній старий родич отримує кваліфікований догляд та турботу у спеціалізованому закладі.
  • Патронажна опіка передбачає щоденний догляд за лежачими та післяопераційними хворими, який полягає у зміні підгузників, у допомозі при одяганні, вмиванні та інших гігієнічних процедурах. Можливе персональне обслуговування, що включає «годування з ложечки» тоді, коли пацієнт не здатний їсти самостійно. «Сестри милосердя» уважно стежать за своєчасним прийомом ліків, які призначив лікар. Все разом це дозволяє розраховувати на позитивну динаміку у розвитку недуги, коли це невиліковна онкологія, або дає можливість сподіватися на максимальне відновлення організму хворого, який пережив інсульт, інфаркт, крововилив у мозок, апоплексичний удар, ТІА (транзиторна ішемічна атака) або страждаючого ішемічною хворобою серця.
  • Щоденний обхід старшої медсестри (вранці) дозволяє контролювати ситуацію з кожним постояльцем пансіонату. У денний або полуденний час огляд проводить досвідчений невролог. Лікар коригує реабілітаційні програми, спрямовані на реновацію основних життєвих функцій організму (здатність сидіти, вставати, ходити, говорити, керувати верхніми та нижніми кінцівками), та коригує їх залежно від показників результативності.
  • Харчування — 4 рази на день. Всім підопічним доступна дієта, яка підходить для них індивідуально. Усі страви готуються виключно із свіжих продуктів. Якщо у когось із гостей цукровий діабет, то, згідно з призначенням ендокринолога, на стіл накривають до 8 разів на добу або приносять їжу до кімнати.
  • Лікувальний масаж і фізіотерапія дають можливість ослабленим хворобами організмам протистояти м’язовій ригідності, повертають здібності онімілим та знекровленим тканинам знову функціонувати, як і раніше. Завдяки процедурам, які проводять масажист, мануальний терапевт та реабілітолог, відновлюється кровопостачання органів після травм, кровообіг знову стає повноцінним, організм отримує всі речовини та елементи, що необхідні йому для адекватного стану.

Соціальна адаптація, спілкування та культурне дозвілля

Нагадаємо, що у домашніх умовах українські пенсіонери часто ізольовані один від одного. У тих плачевних умовах, до яких призвела війна в Україні, це відчувається ще гостріше. Тим більше, коли доводиться сидіти на самоті без світла. Приватний будинок престарілих «Єдиний Центр» дає людям похилого віку можливість знову відчути себе повноцінними членами соціуму. Привітний персонал приділяє достатньо уваги не тільки патронажній опіці та відновлювальним програмам, а й намагається урізноманітнити вільний від процедур та прогулянок час постояльців. Тут часто відбуваються спільні перегляди ностальгічних кінофільмів та пізнавальних телепрограм, імпровізовані концерти та «капусники», змагання у настільних іграх, діють гуртки за інтересами (малювання, музика, рукоділля). Зокрема, в’язання отримало світове визнання як один із ефективних методів, що відновлюють мислення пацієнта після інсульту. Усі свята (і Новий Рік, і Великдень, і дні народження) колектив пансіонату та його постояльці проводять за одним великим столом.

Статті
Дім престарілих створить спосіб життя, який зупинить хворобу Альцгеймера

Судинна деменція катастрофічно швидко розповсюджується серед населення планети протягом останніх двох десятиліть. З середини нульових років ХХІ століття намітилося зростання захворюваності, від якої сьогодні немає ліків. Так, один із підвидів деменції, а саме хвороба Альцгеймера, поступово стає звичайною хворобою людей похилого віку не тільки в економічно розвинених країнах, а й у нашій державі, яку війна…

Інсульт вкорочує людське життя, а фізкультура та антистрес — продовжують!

Інсульт, будь то геморагічний, субарахноїдальний, ішемічний чи кардіоемболічний напад, є одним із найнебезпечніших загострень серцево-судинної патології. У всьому світі за кількістю смертей це друга причина смертності. На першому місці сумного рейтингу, згідно із загальнопланетарною статистикою ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), ішемічна хвороба серця. Симптоми інсульту викликані тим, що відбувається тяжке, часто незворотне порушення кровообігу у…

Кардіолог перерахував 4 ключові фактори, які виключають інфаркт

Усвідомити те, як найпростіше захиститися від інфаркту, насамперед важливо для українців та українок вікової групи 65+. Люди з особливими потребами, що досягли поважних років, не завжди приділяють своєму самопочуттю належну увагу, оскільки драматична повсякденність, яку принесла країні війна в Україні, не дозволяє їм зайнятися собою належним чином. Їхнім сім’ям потрібно сконцентруватися, зібрати доступні кошти та…