Ми дбаємо про найцінніше

Інсульт вкорочує людське життя, а фізкультура та антистрес — продовжують!


Статті

Інсульт, будь то геморагічний, субарахноїдальний, ішемічний чи кардіоемболічний напад, є одним із найнебезпечніших загострень серцево-судинної патології. У всьому світі за кількістю смертей це друга причина смертності. На першому місці сумного рейтингу, згідно із загальнопланетарною статистикою ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), ішемічна хвороба серця. Симптоми інсульту викликані тим, що відбувається тяжке, часто незворотне порушення кровообігу у судинах мозку. Це може бути розрив аневризми, тромбоз, крововилив у мозок чи так званий апоплексичний удар. У сумному підсумку починається некроз мозкових тканин, а різні органічні системи відчувають важкі дисфункції. У нашій країні, населення якої перебуває у стані соціальної та економічної кризи, що лише ускладнює вже більш, ніж 1,5 року, війна в Україні, щорічна смертність від інсульту налічує тисячі осіб, а десятки тисяч мешканців багатостраждальної держави залишаються інвалідами. Не викликає сумнівів той факт, що інсульт скорочує людське життя, але фізкультура та антистрес продовжують! Так, саме ЛФК, лікувальний масаж, фізіотерапія та гімнастика разом із оздоровчим стилем повсякденності є тією ефективною профілактикою, яку недорого надає приватний дім престарілих «Єдиний Центр» (Київ, Одеса, Кривий Ріг та Черкаси). Попередження нападу, після якого в кращому разі можна залишитися інвалідом, має велике значення для тих громадян, які безпосередньо перебувають у групі ризику. Найчастіше це люди з особливими потребами, що досягли поважних років, але є й інші категорії населення, що також наражаються на небезпеку.

Хто у групі ризику? Кому загрожує інсульт?

Зрозуміло, обставини можуть скластися таким чином (особливо у наші тривожні дні), що постраждати від інсульту може будь-який українець чи українка. Але деякі групи особливо ризикують — їм необхідно потурбуватися своїм здоров’ям, а старим найкраще оселитися в геріатричний пансіонат, де доступний догляд за літніми після інсульту, який попереджає і захищає від повторної травми. Профілактику рецидиву в цій ситуації найкраще довірити професійним та кваліфікованим медикам (невролог, мануальний терапевт, реабілітолог, масажист). Реабілітація дуже важлива, але хто ж ризикує більше за інших?

  • Громадяни та громадянки у віковій категорії 65+. Вік, як і раніше, залишається дуже вагомим приводом. Справді, часто причина інсульту — це багато прожитих років. Однак це не привід здаватися. За здоров’я потрібно боротися щодня, у чому надає відчутну підтримку своїм постояльцям приватний дім пристарілих «Єдиний Центр».
  • Люди, які страждають на хронічні захворювання серцево-судинного апарату та ендокринної системи — це періодичні ТІА (транзиторна ішемічна атака), миготлива аритмія, артеріальна гіпертензія (гіпертонія) і гіпотензія (гіпотонія), цукровий діабет.
  • Пацієнти зі спадковою тенденцією до патологій серця та судин. Для того щоб унеможливити потенційну небезпеку судинного нападу, цим людям необхідна детальна діагностика самопочуття, регулярний огляд та заходи попередження травми. Ці послуги доступні в рамках такого сервісу, як амбулаторія та денний стаціонар, коли у кожного пацієнта своя індивідуальна програма фізіотерапії, гімнастики, лікувальної фізкультури та різноманітних масажів. Дуже важлива планомірна та своєчасна лікарська терапія: за точним прийомом ліків за призначенням лікаря в пансіонаті стежить досвідчений невролог і чергова медсестра.

Основні тези профілактики інсульту

  • Контролюйте показники АТ (артеріальний тиск). І підвищений (особливо!), і занадто знижений артеріальний тиск часто викликають інсульт. Рекомендується регулярно вимірювати тиск та проходити медикаментозну терапію, якщо спостерігаються постійні коливання артеріального тиску.
  • Для тих, у кого діагностована аритмія, рекомендовано те саме — показана періодична кардіографія, оскільки кардіограма покаже поточний стан серцево-судинної системи. Необхідно виключити надмірні навантаження на серце та судини та вчасно приймати призначені лікарем ліки.
  • Куріння та спиртні напої, що містять етиловий спирт (етанол), є сильними каталізаторами серцево-судинних патологій. Необхідно відмовитись від цих шкідливих звичок раз і назавжди. Таким чином Ви виключите ризики, які практично неможливо передбачити.
  • Підвищений ІМТ (індекс маси тіла) та холестерин, ожиріння та атеросклероз неминучі, якщо вживати у їжу все поспіль — снеки, фастфуд, напівфабрикати (сосиски, ковбаси тощо), багато жирної та солоної їжі. Потрібна дієта, яка збалансована за білками, жирами та вуглеводами, а перевагу віддавайте корисним крупам, горіхам, овочам, легкій кисломолочній продукції, фруктам, бобам, цільнозерновому хлібу та дієтичним сортам м’яса, риби та птиці в розумних кількостях.
  • Скоротити до мінімуму хронічний стрес Більше рухайтеся та спілкуйтеся з приємними людьми. Не забувайте захоплюватися чимось творчим — музикою, малюванням, живописом, літературою. Таким чином Ви завжди знайдете для себе гарну компанію, а Ваше мислення залишатиметься сприйнятливим до нової інформації.

Додамо до сказаного вище, що потрібно періодично проходити обстеження і відвідувати надійний медичний центр. У такому випадку з Вами гарантовано не станеться несподіваний і неприємний сюрприз. Ви завжди будете в курсі того, що відбувається з Вашим організмом, і своєчасно відреагуєте на ознаки інсульту, які на перший погляд можуть здаватися звичайним нездужанням або перевтомою. Задишка, запаморочення, біль у грудях чи головний біль, втрата рівноваги чи дезорієнтація у просторі та часі мають викликати тривогу та адекватну реакцію — негайний виклик медиків.

Статті
Дім престарілих створить спосіб життя, який зупинить хворобу Альцгеймера

Судинна деменція катастрофічно швидко розповсюджується серед населення планети протягом останніх двох десятиліть. З середини нульових років ХХІ століття намітилося зростання захворюваності, від якої сьогодні немає ліків. Так, один із підвидів деменції, а саме хвороба Альцгеймера, поступово стає звичайною хворобою людей похилого віку не тільки в економічно розвинених країнах, а й у нашій державі, яку війна…

Інсульт вкорочує людське життя, а фізкультура та антистрес — продовжують!

Інсульт, будь то геморагічний, субарахноїдальний, ішемічний чи кардіоемболічний напад, є одним із найнебезпечніших загострень серцево-судинної патології. У всьому світі за кількістю смертей це друга причина смертності. На першому місці сумного рейтингу, згідно із загальнопланетарною статистикою ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), ішемічна хвороба серця. Симптоми інсульту викликані тим, що відбувається тяжке, часто незворотне порушення кровообігу у…

Кардіолог перерахував 4 ключові фактори, які виключають інфаркт

Усвідомити те, як найпростіше захиститися від інфаркту, насамперед важливо для українців та українок вікової групи 65+. Люди з особливими потребами, що досягли поважних років, не завжди приділяють своєму самопочуттю належну увагу, оскільки драматична повсякденність, яку принесла країні війна в Україні, не дозволяє їм зайнятися собою належним чином. Їхнім сім’ям потрібно сконцентруватися, зібрати доступні кошти та…