Ми дбаємо про найцінніше

Як допомогти старому, який зіштовхнувся із психологічними проблемами?


Статті

Чи знайоме Вам почуття депривації та фрустрації, коли бажання не відповідають можливостям? Цей психічний стан супроводжується негативними проявами емоцій: розчаруванням, смутком, дратівливістю, тривогою та розпачом. Але одна справа відчувати подібне почуття, просто спізнюючись на важливу зустріч, і зовсім інша, коли настає «осінь життя» і виникає стабільна тривожність. Літні люди схильні до фрустрації через те стійке відчуття, що прожили свій вік «не так, як хотіли» або через те, що не встигли щось зробити. Фахівці впевнені — реакцію на умови, що засмучують, людина може контролювати, тому важливо розуміти як допомогти старому, який зіткнувся з психологічними проблемами.

Ми неспроста розпочали розповідь саме з зруйнованих планів, адже з приходом старості громадянин здатний втратити сенс життя, мати проблеми зі сном, бути відстороненим і замкнутим, а також наражатись на тілесне насильство (у тому числі голодування), все це — види фрустрації, яка навіть не до кінця зрозуміла і часто інтерпретується як незрозумілий, раціонально незрозумілий дискомфорт.

Якщо затягнути і тривалий час ігнорувати цей психічний стан, то воно призведе до виснаження – психоемоційного та фізичного. Тому слід звернути увагу на старого, з вищезгаданими проявами та надати йому допомогу.

Настійно рекомендується проконсультуватися із психотерапевтом. Фахівець допоможе впоратися з ментальними розладами та депресією, якщо такі є. Якщо таких немає, то пропонуємо кілька варіантів того, як самостійно, не вдаючись до допомоги медпрацівників, повернути у пенсіонера інтерес до життя.

Моделі, що дозволяють коригувати психологічний стан людей похилого віку

Фахівці геріатричного пансіонату «Єдиний Центр» неодноразово стикалися з підопічними, які втратили мотивацію жити. Виходячи зі своїх напрацювань та накопичених знань, вони сформували перелік методик, які коригують психоемоційний стан постояльців, серед них.

  • Терапія самозбереження. Постарівши, громадянин втрачає звичні йому поведінкові схеми. Завдання людини, яка здійснює догляд за ослабленим пенсіонером, підтримувати навички самовизначення, які залишилися у підопічного, і знаходити нові захоплення. При цьому не рекомендується нав’язувати будь-що: старий має бути зацікавлений у виконанні завдань.
  • Арт-психотерапія. Творчість — ось та безмежна ніша, яка може захопити людину та налагодити її психологічне самопочуття. Поговоріть із родичем похилого віку та встановіть, що його надихає: співати, малювати, читати вірші, ліпити з пластиліну, збирати пазли, колекціонувати листівки. Потрібно допомогти йому підібрати цікаве заняття, яке відверне від неприємних думок.
  • Психобіографічний метод. Рефлексуючи, бабусі та дідусі можуть думати, що в їхньому житті більше немає місця чомусь цікавому, тому що вони не здійснюють улюблених занять (ходити на риболовлю, подорожувати, займатися спортом). Ця модель діє як нагадування про минуле. Подивіться з підопічним його старі фотографії, вислухайте спогади та захоплюючі історії, попросіть приміряти старі вбрання, прикраси, нагадайте про те, що з друзями можна поспілкуватися хоча б по телефону. У такому разі літній громадянин відчує Вашу участь, зрозуміє, що не самотній.
  • Сенсорна практика. Підхід має на увазі звернення до органів почуттів підопічного, а також підходить для тих людей похилого віку, які втратили здатність говорити. Увімкніть приємну музику та послухайте її разом. Організуйте сеанс ароматерапії або принести людині поважних років його улюблену парфум.

Всі вищевикладені техніки повинні підбиратися та застосовуватися індивідуально для кожного старого. Краще попередньо все з’ясовувати з ним у розмовному форматі, щоб зуміти обійти гострі моменти та не нашкодити.

«Мода на старість» — як допомогти пенсіонеру прийняти природність в’янення

Слід також розуміти, що деякі громадяни похилого віку просто не можуть справитися з думкою, що вони більше не молоді. При цьому сьогодні фахівці відзначають відхід від «культу молодості»: старі стають центром уваги, про них пишуться книги, знімаються серіали та фільми. Експерти вважають, що важливо міркувати про природні процеси, а також готуватися до них і не боятися. На їхню думку, пенсіонерам не слід будь-що нав’язувати — вони повинні самі приймати рішення і робити те, що бажають.

Єдиний Центр, санаторій, пансіонат, психологічна допомога, тривожність, фрустрація, харчування, аромотерапія, догляд за пенсіонерами Слід також торкнутися теми розмови про смерть — зрілому суспільству вона потрібна. Не варто вважати цю розмову гострою та недоречною. Статистика свідчить про те, що громадяни похилого віку готові говорити про неминучу смерть, розмірковувати і знаходити відповіді на свої запитання. Адже нам не здається дивним, коли діти починають цікавитися світом і запитують про життя і смерть, так і пенсіонери — для активності їхнього розумового процесу важливо задаватися такими питаннями.

Експерти зауважують, що у розмові з літнім підопічним цілком допустимо встановити реальні проблеми та значно видозмінити погляд на його труднощі. Так, ми звикли вважати ключовим питанням розмір пенсії, але коли ти самотній, нема з ким поговорити і не розумієш для чого/кого живеш, то хіба замислюєшся про гроші? Зменшити психологічний тиск, почуття фрустрації та інші неприємні прояви допомагає звичайне спілкування, яке можуть повною мірою надати фахівці нашого геронтологічного госпіталю.

Уважний персонал оточить підопічного цілодобовою увагою та турботою, допоможе впоратися зі щоденними побутовими та гігієнічними процедурами, а також знайде оптимальні форми дозвілля. У стінах пансіонату «United Center» гість має можливість знайти нові знайомства і проводити свій вільний час так, як йому завгодно. Крім того, в санаторії є все необхідне для комфортного життя: затишні кімнати з ергономічними меблями, якісне харчування, зелені зони для прогулянок, а головне спокійна і доброзичлива атмосфера.

Статті
Дім престарілих створить спосіб життя, який зупинить хворобу Альцгеймера

Судинна деменція катастрофічно швидко розповсюджується серед населення планети протягом останніх двох десятиліть. З середини нульових років ХХІ століття намітилося зростання захворюваності, від якої сьогодні немає ліків. Так, один із підвидів деменції, а саме хвороба Альцгеймера, поступово стає звичайною хворобою людей похилого віку не тільки в економічно розвинених країнах, а й у нашій державі, яку війна…

Інсульт вкорочує людське життя, а фізкультура та антистрес — продовжують!

Інсульт, будь то геморагічний, субарахноїдальний, ішемічний чи кардіоемболічний напад, є одним із найнебезпечніших загострень серцево-судинної патології. У всьому світі за кількістю смертей це друга причина смертності. На першому місці сумного рейтингу, згідно із загальнопланетарною статистикою ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), ішемічна хвороба серця. Симптоми інсульту викликані тим, що відбувається тяжке, часто незворотне порушення кровообігу у…

Кардіолог перерахував 4 ключові фактори, які виключають інфаркт

Усвідомити те, як найпростіше захиститися від інфаркту, насамперед важливо для українців та українок вікової групи 65+. Люди з особливими потребами, що досягли поважних років, не завжди приділяють своєму самопочуттю належну увагу, оскільки драматична повсякденність, яку принесла країні війна в Україні, не дозволяє їм зайнятися собою належним чином. Їхнім сім’ям потрібно сконцентруватися, зібрати доступні кошти та…