Ми дбаємо про найцінніше

Невролог: задишка при незначних навантаженнях віщує інсульт/інфаркт


Статті

Для багатьох літніх пенсіонерів та українських громадян середнього віку актуально те, що тривожні умови сучасної дійсності в країні, до яких призвела війна в Україні, чинять пригнічуючий вплив на загальний стан організму. Ракетні обстріли ночами, прильоти смертоносних безпілотників, екологічна катастрофа на Каховській ГЕС та загроза теракту на Запорізькій АЕС утримують у безперервній напрузі не лише ЦНС (центральна нервова система), а й інші органічні структури. Насамперед на стрес і фобії негативно реагує серцево-судинний апарат, який живить киснем та іншими необхідними елементами всі органи. Їхня функціональність безпосередньо залежить від стабільності роботи серця та кровоносних судин, що забезпечують, у тому числі, кровопостачання головного мозку. Здатність людини дихати також безпосередньо пов’язана із кровообігом. Досвідчений невролог (він представляє приватний будинок для людей похилого віку «United Center» — Одеса, Київ, Кривий Ріг, Черкаси) з усією підставою попереджає про високий ступінь ймовірності того, що задишка, яка виникла при незначних фізичних навантаженнях, віщує інсульт або інфаркт. Особливо тривожно виглядає дана симптоматика в тому випадку, якщо раніше подібні фізичні зусилля здійснювалися непомітно і без будь-яких труднощів.

Задишка часто означає серцево-судинну патологію

Невролог, який очолює групу фахівців, що обслуговують приватний пансіонат для літніх українців та українок, наголосив на різноманітності проявів захворювань серця та судин.

  • Так, із віком організм добре пристосовується до тих видів фізичного навантаження, які він регулярно повторює.
  • Саме тому викликає занепокоєння та ситуація, коли при навантаженнях людина відчуває дихальний дискомфорт, а в стані спокою задишка минає.
  • Серцева недостатність, ішемічна хвороба серця здатні проявляти себе, на жаль, у досить різноманітних формах — це загальне відчуття тяжкості в тілі, печіння в грудному відділі, і хворобливе стиснення м’язів в районі грудей.
  • Подібна симптоматика, на думку медиків, нерідко виникає при особистому підйомі важких предметів, при стандартних фізичних навантаженнях — це біг, ходьба прискореним темпом, перехід сходами вгору або вниз. Больовий синдром, який різко виникає в ділянці грудної клітки після подібних дій, проходить в середньому через 10 хвилин, що пройшли в повному спокої.
  • Пізньої осені, взимку, напровесні такі симптоми часто виникають при виході людини з теплого приміщення на холод: больові відчуття в грудях — це реакція судин, які різко стискаються при охолодженні. Таке реагування на коливання зовнішньої температури також може бути ознакою серцево-судинної хвороби, яка потребує максимально ранньої діагностики та профілактичних заходів.

Крім задишки серцева недостатність проявляє себе у вигляді набряку нижніх кінцівок. При вищеописаному патогенезі цілком можливі різкі перепади АТ (артеріальний тиск), гіпертензія, нездорове збільшення маси тіла.

Профілактика серцево-судинних патологій — що потрібно робити?

  • Необхідно відстежувати тривожну симптоматику і негайно вживати відповідних заходів — після обстеження медикаменти призначить невролог. Щоб спостерігати та контролювати ситуацію, потрібно регулярно вимірювати АТ і намагатися не провокувати його перепади.
  • Необхідна ЛФК (лікувальна фізкультура), вправи на спеціальних тренажерах, що підтримують функціональність опорно-рухового апарату.
  • Лікувальний масаж на регулярній основі допоможе тканинам пристосуватися до поточного стану м’язової маси, а також унеможливити хвороботворну спастичність і ригідність.
  • Регулярні прогулянки пішки та проведення часу на свіжому повітрі зміцнюють дихальний апарат, сприяють нормалізації роботи головного мозку та нервової системи, тому що в цей час судини заповнені достатнім обсягом кисню та іншими дефіцитними елементами.

Пансіонат для літніх — це відсутність несподіванок та комфортний побут

  • Безперечною перевагою розміщення в приватний будинок для літніх людей є розташування будівлі в приємному, зручному місці, яке, як правило, віддалено від промислових підприємств та міських магістралей, що насичені вуглеводневими вихлопами.
  • Постояльці селяться у комфортних кімнатах з мінімізованою кількістю доброзичливих сусідів, у яких можна не лише відпочивати вночі та вдень, а й займатися особистими справами, спілкуватися, а також при необхідності чи бажанні снідати, обідати та вечеряти.
  • До послуг гостей закладу масажист, мануальний терапевт, невролог та реабілітолог, намагання яких спрямовані на відновлення та підтримання прийнятного самопочуття у підопічних. Для цього люди, які досягли поважних років, проходять реабілітаційні програми, спрямовані на зміцнення роботи мозку, серця та кровоносних судин.
  • Послуги доглядальниці та чергова медсестра оточують постояльців пансіонату цілодобово. Це дуже важливо і для самих підопічних, і для їхніх найближчих родичів, які поки що літній член сім’ї знаходиться під патронажною та лікарською опікою, можуть присвятити час вирішенню нагальних життєвих проблем — роботі, навчанню та іншим формам соціальної активності.

Як розмістити літнього родича в приватну оселю для людей похилого віку?

Зробити це зовсім не важко — на відповідній сторінці мережного ресурсу представлені контакти пансіонату для громадян похилого віку і тих людей, у кого деменція, хвороба Альцгеймера, розлад особистості та поведінки. Установа надає своїм постояльцям такі комплекси, як реабілітація після інсульту, інфаркту, ЧМТ (черепно-мозкова травма), перелому шийки стегна та травми хребта. Доступний кваліфікований догляд за лежачими хворими після операції, коли доглядальниця повністю обслуговує гігієнічні потреби пацієнта, а медсестра професійно виконує уколи, крапельниці, які призначив лікар у рамках проведення ІТ (інфузійна терапія).

Статті
Дім престарілих створить спосіб життя, який зупинить хворобу Альцгеймера

Судинна деменція катастрофічно швидко розповсюджується серед населення планети протягом останніх двох десятиліть. З середини нульових років ХХІ століття намітилося зростання захворюваності, від якої сьогодні немає ліків. Так, один із підвидів деменції, а саме хвороба Альцгеймера, поступово стає звичайною хворобою людей похилого віку не тільки в економічно розвинених країнах, а й у нашій державі, яку війна…

Інсульт вкорочує людське життя, а фізкультура та антистрес — продовжують!

Інсульт, будь то геморагічний, субарахноїдальний, ішемічний чи кардіоемболічний напад, є одним із найнебезпечніших загострень серцево-судинної патології. У всьому світі за кількістю смертей це друга причина смертності. На першому місці сумного рейтингу, згідно із загальнопланетарною статистикою ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), ішемічна хвороба серця. Симптоми інсульту викликані тим, що відбувається тяжке, часто незворотне порушення кровообігу у…

Кардіолог перерахував 4 ключові фактори, які виключають інфаркт

Усвідомити те, як найпростіше захиститися від інфаркту, насамперед важливо для українців та українок вікової групи 65+. Люди з особливими потребами, що досягли поважних років, не завжди приділяють своєму самопочуттю належну увагу, оскільки драматична повсякденність, яку принесла країні війна в Україні, не дозволяє їм зайнятися собою належним чином. Їхнім сім’ям потрібно сконцентруватися, зібрати доступні кошти та…