Ми дбаємо про найцінніше

Панічна атака: що робити, якщо ця драматична обстановка нагнітає стрес?


Статті

В даний час у більшості наших співгромадян спостерігається масовий шок через ті події, які стартували на рубежі лютого і березня поточного року. У багатьох емоційне потрясіння переросло в психологічне, тому в деяких особливо чутливих чи ослаблених недугою українців важка травма психіки практично цілодобово продовжує давати знати, періодично переростаючи в паніку. Панічна атака – це симптоми, що повсюдно виникають на тлі драматичних подій, таких як війна, розруха, техногенна катастрофа, тотальна економічна криза. Як зняти стрес і зупинити трагічну симптоматику, яка надзвичайно негативно позначається на стані всього організму?

Зрозуміло, найкраще навчитися зупиняти тривожність самостійно, але люди з особливими потребами, інваліди, лежачі та тяжкохворі, ті, хто досяг похилого віку, найчастіше нездатні подбати про себе належним чином. Психологічна допомога, яку вони звикли розраховувати, приходить занадто пізно чи зовсім. Їхні родичі, ще здатні взяти себе в руки, повинні подбати не тільки про своє самопочуття, а й по можливості передати свою впевненість близьким. Для цього потрібно досягти внутрішнього спокою та щедро поділитися ним з оточуючими.

Безумовно, є ще один, найбільш практичний та ефективний варіант — звернутися до приватного будинку для людей похилого віку «Єдиний Центр» Одеса, де досвідчені фахівці ( психолог і невропатолог) готові підтримати Ваших старих родичів у скрутну хвилину і надати денний стаціонар для поправки стану психіки, що похитнувся.

Проте, всі ми розуміємо, що звернення до приватного геріатричного пансіонату для отримання консультації або базової патронажної опіки не означає професійну допомогу прямо тут і зараз. Подібні заходи скоріше мають сенс у рамках планування найближчих днів та найближчого майбутнього, тоді як уже сьогодні назріла необхідність у розумінні руйнівного потенціалу психоемоційного негативу. Фобії та панічні розлади нікого не шкодують — але найважче, Звичайно, доводиться тим, хто насилу взагалі розуміє і усвідомлює те, що відбувається з ним самим.

Що таке панічна атака, що робити для того, щоб її зупинити?

Стан паніки характеризує сильний викид адреналіну. Це абсолютно нормальна реакція внутрішніх органів у відповідь на небезпеку. Людський організм активує захисні механізми у той час, коли існує зовнішня загроза його життєдіяльності. Проте періодичні хвилі страху, що безконтрольно «накочують» раз-по-раз протягом якогось тривалого терміну, викликають уже серйозні побоювання і стають свідченням патології, що вже стала, укорінилася.

Ознаки панічної атаки є цілком певними факторами:
  • Перепади тиску крові — різке підвищення чи зниження.
  • Больові відчуття у грудній клітці, тахікардія, невралгічний колючий біль.
  • Кружиться голова, дезорієнтація у просторі.
  • Нусота, яку часто вінчає розлад ШКТ (шлунково-кишковий тракт) або навпаки — блювання.
  • Тримкі руки і ноги, оніміння верхніх і нижніх кінцівок.
  • Сильний озноб, що супроводжується рясною пітливістю.
  • Дисфункції дихальної системи, сильна задишка, відчувається уявна нестача кисню, у зв’язку з чим дихання стає прискореним.
  • Яскраво виражений жах без адекватної причини, що відповідає масштабу переживання.
  • Емоційна пригніченість, поганий настрій та дратівливість.
  • Часто виникає безсоння (дисомомнія), яке ще більше посилює хворобливий стан індивіда.

Фахівці поділяють два типи психічної патології за кількістю явних ознак:
  • розгорнута схильність до паніки — симптомів більше чотирьох;
  • абортивна стадія, що перериває подальший розвиток хвороби, — чотири або менше пунктів.

фобії, панічні розлади, антидепресанти, психокорекція, невролог, психотерапевт, будинок престарілих, Єдиний Центр, ОдесаНерідко спостерігається почергове превалювання то однієї, то іншої форми панічної тривожності. При цьому абортивний тип проявляється до декількох нападів протягом доби, а розгорнута версія характеризується нападами кілька разів на тиждень або навіть максимум пару разів на місяць.

Часто панічне відхилення психіки симптоматично невірно діагностують як кризу серцевої та судинної систем. Дійсно, багато ознак нагадують про збої в роботі серця, але все тому, що й те, й інше порушення зовні свідчить про вегетативний криз, часте повторення якого дуже згубно і здатне викликати фобії і, як ми вже говорили, неврози. Депресія також є наслідком неконтрольованої паніки та її поява цілком нормально, враховуючи той стрес, який переживає людина, бачачи на власні очі жахливі руйнівні процеси. Споглядання картин війни та руйнування, особливо тих, які розвертаються в безпосередній близькості від суб’єкта та несуть загрозу його життю, ні для кого не проходять безслідно — необхідне ефективне лікування.

У чому полягає терапія при панічних розладах та фобіях?

Вірна діагностика, яку реалізує лише спеціалізований
реабілітаційний центр або інший стаціонарний заклад охорони здоров’я, дозволить достеменно відрізнити ознаки хронічної паніки та тривожності від інших захворювань, що належать до категорії соматичних, характер яких має такі ж ознаки. Для цього знадобиться рентген грудної клітки та легень, магнітна резонансна томографія (МРТ) головного мозку, УЗД (сонографія або дослідження фізичного тіла ультразвуком) черевної порожнини та електрокардіограма, що достовірно ілюструє той поточний стан, у якому знаходиться серце пацієнта. Для повного вивчення його фізичного стану проводиться моніторинг артеріального тиску протягом 24 годин.

Лікують паніку переважно двома найбільш дієвими способами, а саме це:

  • Фармакотерапія, ефективність якої безпосередньо залежить від того, наскільки вдалі (в індивідуальному кейсі) препарати підібрав невролог після максимально точного діагностування патології. Конкретний діагноз слід уточнити після того, як буде ретельно вивчений анамнез. Комплексна терапія медикаментами переважно триває протягом двох-дванадцяти місяців.
  • Психокорекція чи безпосередня психологічна допомога, яку ослабленому тривогою індивідууму надає психотерапевт. Методи психологічної корекції полягають у консультуванні, навчанні пацієнта аутогенним технікам, заснованим на його рефлекторному реагуванні, яке запускає певний тригер (спусковий курок — переносн. знач.), що включає в його болючій свідомості панічну атаку, загострену тривожність або фобію. його згубний вплив на психіку підопічного.

Чим ми можемо самостійно допомогти людині, яка переживає напад паніки, чи самій собі?

  • По-перше, постраждалого потрібно постаратися розмовляти, повернути його до тями, щоб він міг фіксувати інформацію, що надходить від його органів сприйняття навколишнього.
  • По-друге, потрібно сфокусуватися на якомусь предметі або об’єкті, що знаходиться поблизу. Це може бути будь-що — рекламний білборд, крона дерева, антена на даху будинку, автомобіль або квіти на клумбі, лайтбокс супермаркету.
  • Максимально глибоко вдихати — допомагає інсценування процесу надування повітряної кулі, коли потрібно щосили наповнити легені повітрям, а потім сконцентровано випустити, вдаючи в порожнину целофанового пакета, порожньої пластикової каністри або просто в молитовно складені долоні.
  • Зручно сісти з прямою спиною, розправити плечі. випрямити спину, хребет.
  • Як можна швидше випити склянку підсолодженої води.

флувоксамін, золофт, сертралін, амітриптилін, пароксетин, ципралекс, кофеїн, алкоголь, нікотин Крім використання в рамках медикаментозної терапії антидепресантів та заспокійливих флувоксамін, золофт, сертралін, амітриптилін, пароксетин, ципралекс та інші) настійно рекомендується відмовитися від прийому внутрішньо продуктів, що містять кофеїн, алкоголь і нікотин.

Таким чином центральна, периферична та вегетативна нервові системи будуть перебувати в максимально доступному для Вас спокої.

Крім цього, окремо підкреслимо важливість відмови від перегляду новинних повідомлень у соціальних мережах, месенджерах та новинних ресурсах, які часто несуть невиправдано негативний ракурс подій, що відбуваються, що здатне ввести постраждалого від панічного нападу в ще глибокий стрес.

Статті
Дім престарілих створить спосіб життя, який зупинить хворобу Альцгеймера

Судинна деменція катастрофічно швидко розповсюджується серед населення планети протягом останніх двох десятиліть. З середини нульових років ХХІ століття намітилося зростання захворюваності, від якої сьогодні немає ліків. Так, один із підвидів деменції, а саме хвороба Альцгеймера, поступово стає звичайною хворобою людей похилого віку не тільки в економічно розвинених країнах, а й у нашій державі, яку війна…

Інсульт вкорочує людське життя, а фізкультура та антистрес — продовжують!

Інсульт, будь то геморагічний, субарахноїдальний, ішемічний чи кардіоемболічний напад, є одним із найнебезпечніших загострень серцево-судинної патології. У всьому світі за кількістю смертей це друга причина смертності. На першому місці сумного рейтингу, згідно із загальнопланетарною статистикою ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), ішемічна хвороба серця. Симптоми інсульту викликані тим, що відбувається тяжке, часто незворотне порушення кровообігу у…

Кардіолог перерахував 4 ключові фактори, які виключають інфаркт

Усвідомити те, як найпростіше захиститися від інфаркту, насамперед важливо для українців та українок вікової групи 65+. Люди з особливими потребами, що досягли поважних років, не завжди приділяють своєму самопочуттю належну увагу, оскільки драматична повсякденність, яку принесла країні війна в Україні, не дозволяє їм зайнятися собою належним чином. Їхнім сім’ям потрібно сконцентруватися, зібрати доступні кошти та…