Ми дбаємо про найцінніше

SARS-CoV-2 та астенія у літніх – їх взаємодія тягне за собою катастрофічну втому


Статті

Що таке астенія і чому для людей похилого віку так важливий повсякденний оптимізм?

Смертельна загроза, яку несе у собі ковид (коронавірус) і трансформована, посилена загостреннями пневмонія, посилюється при суттєвому біологічному зносі людського організму. Виснаженість часто відповідає фактичному стану, здатному надзвичайно (на гірший бік) відрізнятись від тієї цифри, яка зафіксована у цивільному паспорті. Таким чином, не дивно, що, коли одночасно спостерігаються SARS-CoV-2 и астенія, у літніх хвороба протікає, як правило, дуже важко. На ймовірність важкого перебігу інфекційної недуги вказує наступна симптоматика – загальна слабкість, схильність до падінь з високою ймовірністю травми (перелом шийки стегна), відсутність апетиту, дратівливість, недовіра оточуючим.

Скупчення в організмах наших співгромадян пошкоджених клітин, які штовхають органи до млявих запалень, і призводить, зрештою, до астенічного синдрому. Тому коронавірусна інфекція небезпечна насамперед тим, хто відчуває нездужання зазвичай і бореться одночасно з кількома хворобами.

Вік, що перевищує 65 років, і хронічні недуги багаторазово збільшують ймовірність смерті для заражених Covid-19. Сумна статистика смертності від ковіда в Італії повністю підтверджує цей висновок. Майже 50% тих нещасних, які померли від наслідків зараження коронавірусом, налічували від трьох поточних патологій і більше. Переважно це ХОЗЛ (хронічна обструктивна хвороба легень), цукровий діабет важкої стадії та захворювання, безпосередньо пов’язані зі збоями у роботі зношеного серцево-судинного апарату.

Зміцнення імунітету — найважливіший напрям у охороні здоров’я людей похилого віку

Опір зносу імунної системи – гарантія того, що організм збереже здатність чинити опір інфекційним напастям, а також прискореного загоєння порізів та ран. Більш міцний імунітет готовий до зниження ймовірності виникнення аутоімунних патологій та небажаних новоутворень, а також прагне максимальної ефективності вакцинування. Сенесцентні клітини з пошкодженими молекулами ДНК (дезоксирибонуклеїнова кислота) неминуче втрачають свої функціональні якості і перетворюються на органічний баласт, що викликає стерильні мляві запалення – головний каталізатор вікової захворюваності.

Неявні запальні процеси — це основна причина летальної захворюваності у людей, які досягли поважного віку, і, власне, старечої астенії.

Все разом провокує цитокіновий шторм, який є спотвореною реакцією гіперзапалення — тоді коронавірус (covid-19) нерідко призводить до тромбозу судинної системи та масивного ураження легень: або, інакше кажучи, їм загрожує обтяжена пневмонія. Так, наростає вірусне навантаження та наростає каскад запалень, що пригнічують ослаблений імунітет.

Повсякденний оптимізм — це не підбадьорлива фраза, а нагальна потреба

Північноамериканські дослідники стверджують, що чим вищий вік пацієнта, тим більша ймовірність сумного результату при ураженні коронавірусної інфекції. Вони вважають, що за своєю структурою негативний вплив коронавірусу подібний до того, як негативно впливає на органи хвороба Альцгеймера, цукровий діабет другої стадії або серцева недостатність. Стареча астенія також прогресує зі збільшенням кількості прожитих людиною років — її ступінь тяжкості зростає вп’ятеро кожне п’ятиріччя після того, як літній громадянин чи громадянка відзначить своє шістдесятип’ятиріччя.

Що працівники охорони здоров’я наполегливо рекомендують людям похилого віку?

  • Активність та регулярне виконання допустимих навантажень – 20 хвилин щоденних вправ. Їх інтенсивність та обсяг залежать від поточного стану організму людини похилого віку. Найкраще ці моменти узгоджувати з провідним фахівцем, послуги якого охоче надасть приватний геріатричний пансіонат «Єдиний Центр». Наш патронажний заклад готовий оточити підопічних таким сервісом, як всебічний догляд за літніми та реабілітація після інсульту, інфаркту, ЧМТ (черепно-мозкова травма), перелом шийки стегна, ендопротезування чи складна хірургічна операція.
  • Важливо забезпечити доступ до свіжих продуктів та продумати оптимальний раціон харчування, що також готовий влаштувати за найкращою ціною приватний будинок для людей похилого віку «United Center». Постояльці, які перебувають у нас під опікою, забезпечені трапезами зі смачних страв, приготовлених на очищеній воді виключно з доброякісних овочів, риби, горіхів та бобових культур. Влітку — сезонні ягоди та фрукти.
  • Родичам і близьким людям дорогих людей похилого віку необхідно пам’ятати про увагу, якої вони так потребують. Відчуття непотрібності, занедбаності та самотності, почуття тривоги та поганий настрій позбавляють їхньої впевненості та віри у можливість поправки здоров’я, покращення загального самопочуття. Довгоочікуваний візит чи телефонний дзвінок рідної людини, непідробна участь у долі літнього українця завжди матиме незвичайну дію та лише позитивний ефект.
  • Особливо відзначимо такий важливий, позитивний момент, яким славиться геронтологічний санаторій «Єдиний Центр», як соціальна адаптація, яка відіграє велику роль для наших постояльців, найчастіше позбавлених приятельського суспільства та можливості контактувати з однолітками в домашніх стінах. Спілкування з ровесниками, обмін поточними новинами та спільне дозвілля, що допомагає підтримувати, а іноді й відновити когнітивні здібності, справді творять чудеса. Спільний перегляд кінофільмів та телепередач, участь у розважальних вікторинах, гуртки за інтересами, рукоділля та настільні ігри завжди у «репертуарі» для наших підопічних.

Додамо, що оптимізм і гарний настрій у дорогих людей похилого віку необхідно підтримувати рукотворно, оскільки самі по собі вони часто занадто виснажені повсякденною боротьбою з недугами і респіраторними хворобами, що оточують їх, на жаль, повсюдно. З цим завданням гідно справляється персонал Єдиного Центру. Доброзичливі «сестри милосердя» не лише простежать за своєчасним прийомом медикаментів, а й допоможуть (навіть лежачим гостям) із щоденними відвідуваннями рекреаційної зони та прогулянками на упорядкованій території, де осторонь міських магістралей переважає чисте повітря.

Статті
Дім престарілих створить спосіб життя, який зупинить хворобу Альцгеймера

Судинна деменція катастрофічно швидко розповсюджується серед населення планети протягом останніх двох десятиліть. З середини нульових років ХХІ століття намітилося зростання захворюваності, від якої сьогодні немає ліків. Так, один із підвидів деменції, а саме хвороба Альцгеймера, поступово стає звичайною хворобою людей похилого віку не тільки в економічно розвинених країнах, а й у нашій державі, яку війна…

Інсульт вкорочує людське життя, а фізкультура та антистрес — продовжують!

Інсульт, будь то геморагічний, субарахноїдальний, ішемічний чи кардіоемболічний напад, є одним із найнебезпечніших загострень серцево-судинної патології. У всьому світі за кількістю смертей це друга причина смертності. На першому місці сумного рейтингу, згідно із загальнопланетарною статистикою ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), ішемічна хвороба серця. Симптоми інсульту викликані тим, що відбувається тяжке, часто незворотне порушення кровообігу у…

Кардіолог перерахував 4 ключові фактори, які виключають інфаркт

Усвідомити те, як найпростіше захиститися від інфаркту, насамперед важливо для українців та українок вікової групи 65+. Люди з особливими потребами, що досягли поважних років, не завжди приділяють своєму самопочуттю належну увагу, оскільки драматична повсякденність, яку принесла країні війна в Україні, не дозволяє їм зайнятися собою належним чином. Їхнім сім’ям потрібно сконцентруватися, зібрати доступні кошти та…