Ми дбаємо про найцінніше

Стартова реабілітація після інсульту за 1 тиждень — «міф» чи реальна можливість?


Статті

Турбота про пацієнтів — саме таке завдання ставить перед собою приватний будинок для літніх людей «Єдиний Центр» (Одеса), в якому практикує виключно кваліфікований персонал. Особливо важливим є прагнення медиків допомогти своєму підопічному в тій ситуації, коли пенсіонери вікової категорії 65+ переживають геморагічний, кардіоемболічний, ішемічний або субарахноїдальний інсульт. Порушення кровопостачання якогось сегмента головного мозку виникає з різних причин. Це може бути ЧМТ (черепно-мозкова травма), крововилив, тромбоз, апоплексичний удар або розрив аневризми, але в будь-якому випадку потрібне скрупульозне відновлення, нормалізація функцій травмованого організму та усунення наслідків. У різних кейсах процес реновації продовжується різну кількість часу. Часто родичі хворих питають: стартова реабілітація після інсульту за 1 тиждень — «міф» чи реальна можливість? Ключове слово відповіді у самому питанні — «стартова». Дійсно, досвідчений реабілітолог, невролог, масажист і мануальний терапевт здатні за один тиждень закласти фундамент одужання, але для його повної реалізації буде потрібно мінімум півроку оздоровчих процедур і абсолютно оновлений абсолютно новий і усвідомлений спосіб життя.

Коли розпочинається результативна реабілітація після інсульту?

Ефективне відновлення після ішемічного чи іншого виду інсульту рекомендується розпочинати відразу після стабілізації стану пацієнта та оцінки його медичного стану фахівцями. Важливо розпочати реабілітацію якнайшвидше: зазвичай вже протягом кількох днів чи тижнів після інсульту, щоб максимально відновити функції та покращити якість життя пацієнта. Реабілітаційні заходи традиційно включають фізичну, мовленнєву, психологічну, когнітивну та інші види терапії, а також навчання пацієнта та його близьких специфічних особливостей догляду за хворим та підтримки його активного самопочуття.

Які основні моменти має на увазі ефективна реабілітація після інсульту?

Результативне відновлення після інсульту передбачає комплексний підхід та охоплює кілька основних аспектів:

  • Медичний догляд та лікування: необхідні контроль за артеріальним тиском, своєчасний прийом ліків, який найкраще виконує чергова медсестра у приватному пансіонаті для літніх «Єдиний Центр», реабілітаційні процедури, фізична та мовна терапія.
  • У деяких кейсах потрібно нормалізувати слух. Лікарі проводять лікування слухового апарату в рамках комплексної програми реабілітації після інсульту паралельно іншим оздоровчим процедурам.
  • Фізична реабілітація: програма спрямована на відновлення та зміцнення м’язів, покращення координації рухів, підвищення витривалості та відновлення функцій постраждалих частин тіла.
  • Мається на увазі те, що наслідки інсульту часто виражаються в паралічі однієї сторони тіла (також відбувається парез — частковий параліч) або навіть руки та ноги не функціонують як слід тривалий час.
  • Фізіотерапія, ЛФК (лікувальна фізкультура) та різноманітний масаж забезпечують відновлення кровообігу в організмі, а також прискорюють регенерацію пошкоджених органічних тканин.
  • Мовна реабілітація: цей процес включає логопедичні заняття для відновлення або поліпшення мовлення, а також тренування для посилення здібностей пацієнта до розуміння слів і речень оточуючих людей і до чіткого висловлювання власних думок.
  • Психологічна допомога: після інсульту виникають емоційні проблеми, які можуть посилити неврологічні порушення. Це стрес, тривожність, безсоння та депресія, які дуже сповільнюють відновлення, повернення пацієнта до нормального життя.

Особлива атмосфера спокою та позитивних емоцій, яку завжди гарантує приватний будинок для літніх людей в Одесі «Єдиний Центр», дозволяє збалансувати психіку та емоції постояльців закладу під наглядом делікатного та добре підготовленого персоналу.

Чому відновлення після інсульту краще проходити на стаціонарі?

Відновлення після інсульту на стаціонарі являється найкращим з наступних причин:

  • Медичний нагляд: на стаціонарі пацієнти отримують більш ретельний, скрупульозний медичний контроль, що дозволяє швидше виявляти та вирішувати можливі ускладнення чи зміни у стані здоров’я.
  • Негайний доступ до спеціалізованих послуг: у геріатричному санаторії «Єдиний Центр» (Одеса) пацієнти мають негайний доступ до спеціалізованих послуг та процедур, таких як фізіотерапія, мовна терапія, лікувальна фізкультура, масаж та інші реабілітаційні інструменти.
  • Інтенсивність реабілітаційних програм: у геронтологічній установі доступні інтенсивніші програми реабілітації, які реально прискорюють процес відновлення після тромбозу або крововиливу в мозок.
  • Повноцінний догляд: на стаціонарі для пацієнтів забезпечується гідний догляд за літніми та лежачими хворими, який незмінно включає дієтичне та смачне харчування, гігієнічні процедури (туалет, ванна, зміна підгузників) та допомога у виконанні повсякденних завдань (умивання, прийом їжі, прогулянки, перевдягання, прибирання та провітрювання приміщень).
  • Більше можливостей для соціальної підтримки: у пансіонаті гості постійно спілкуються з іншими людьми, які перебувають у подібній ситуації, що сприяє обміну досвідом, соціальній адаптації до нових умов життя та обопільної психологічної підтримки.

Однак рішення про те, де проходити відновлення після інсульту, приймається індивідуально з урахуванням стану здоров’я пацієнта, доступності послуг та особистих переваг. Додамо лише, що ціна розміщення, проживання та проходження реабілітації в пансіонаті «Єдиний Центр» являється цілком прийнятною для більшості українських сімей.

Статті
Чому влітку приватний будинок престарілих — це найкращий варіант розміщення для літніх родичів?

Спекотний період характеризує висока температура повітря, нічна задуха, рясне потовиділення та підвищений АТ — артеріальний тиск. Для тих численних громадян, у кого діагностовано артеріальну гіпертензію, гіпотонію та гіпертонію, необхідні додаткові заходи щодо стабілізації самопочуття. Якщо сім’я приділяє своєму дорогому батькові чи матері, бабусі чи дідусеві, старшій сестрі чи братові, дядькові чи тітці підвищену увагу, то…

У літній період затребувана своєчасна реабілітація після інсульту

Спекотна пора року приносить українцям та українкам не лише радості, що пов’язані з відпустками та відпочинком, а й труднощі, які спричиняє аномальне підвищення температури повітря. У середині 2024-го року Україна опинилася в епіцентрі перегрітого повітряного масиву, в атмосфері якого практично не залишається місця для довгоочікуваних опадів. Населення масово страждає від спеки, але найважче доводиться громадянам…

Геріатричний пансіонат — це делікатний догляд за літніми з деменцією та послуги хоспісу

Для багатьох українців та українок вікової категорії 65+ актуальна проблема повсякденного піклування та допомоги в елементарних побутових питаннях. Як ми всі добре розуміємо, з віком тільки збільшується кількість проблем зі здоров’ям, а сім’ям у наші тривожні дні все складніше опікуватися своїми дорогими батьками і матерями, бабусями і дідусями так, як вони того заслуговують. Справді, сучасні…