Ми дбаємо про найцінніше

Тотальний стрес збільшує біологічний вік: як війна в Україні позначилася на здоров'ї українських громадян


Статті

Психологічний та емоційний тиск, тривала депресія, інформаційна залученість до трагічних подій, горе, разлуки та нещастя, які принесла жителям країни війна в Україні, неминуче та суттєво зістарять громадянське населення. Особливо це стосується середньої вікової категорії, оскільки багато інвалідів і людей з особливими потребами, які досягли похилого віку, вже на даний момент мають значні проблеми зі здоров’ям. Ні в кого не викликає сумнівів той факт, що тотальний стрес збільшує біологічний вік будь-якої людини. Про те, як війна в Україні вплинула на здоров’я українських громадян, розповів Віктор Ляшко, національний санітарний лікар.

Так, глава міністерства охорони здоров’я назвав цифру у 10-15 років, на які зросте біологічний вік українок та українців через хронічний стрес, що спричинений війною. За його словами, виглядати людина може, як і раніше, але її нервова, ендокринна та серцево-судинна системи зазнають негативних змін, які після досягнення сорокарічного віку на 20 років наближають ті хвороби, що зазвичай виникають лише на сьомому десятку.

Інсульт/інфаркт відбуватимуться набагато частіше

  • Серце та судини середньостатистичних громадян України працюють на знос — адже організм та психіка у постійній напрузі. Звичайний перегляд «гарячих» новин сьогодні нікого не залишить байдужим. В результаті людина відчуває хвилювання, тремор, серце прискорено б’ється, зростає навантаження на серцевий апарат та судини.
  • Психологічний захист, який зазвичай завжди спрацьовував, вже не допомагає відновити душевні сили. Багатьом потрібна професійна підтримка психолога, для людей похилого віку стає необхідною патронажна опіка — допомога в побуті, гігієні та прийомі медикаментів.
  • У такій тяжкій ситуації кількість серцево-судинних загострень серед населення безперервно зростає. Йдеться про мільйони людей, яким насправді потрібна допомога досвідчених медиків.

Деяким із них обов’язково допоможе приватний будинок пристарілих «United Center» (Одеса, Київ, Черкаси, Кривий Ріг). У стінах цього чудового закладу доступна турбота та увага для кожного, а тим, хто пережив судинну травму та побоюється рецидиву, пропонується догляд за літніми після інсульту. Отримати ємну та лаконічну консультацію зовсім не важко — на відповідній сторінці мережного ресурсу доступні контакти. Ввічливий і знаючий консультант відповість на запитання, що цікавлять клієнта, а також запише на екскурсію до закладу, яка дозволить переконатися на власні очі в тому, що даний геріатричний пансіонат абсолютно гідний Вашого родича. Ціна сервісу — найнижча та доступна більшості жителів будь-якого регіону. Цінова політика полягає насамперед у наданні допомоги співгромадянам, а не у вигоді.

Ще раз нагадаємо, що має велике значення запобігання серцевим нападам. Найчастіше буває так, що інсульт/інфаркт відступають, якщо вчасно вжити відповідних заходів щодо їх профілактики.

Віктор Ляшко: «Скринінг та профілактика не в пріоритеті в населення»

«У довгостроковій перспективі війна в Україні матиме негативні наслідки: це захворювання у занедбаній стадії, зростання кількості інфарктів, інсультів, збільшення нервових та психічних порушень. Війна вкрай негативно вплине на психологічне здоров’я нації. Вже зараз ми розуміємо, що проблем буде надзвичайно багато, оскільки сьогодні обстеження, огляди та діагностика хвороб для українців не зовсім актуальні. Нині вирішується доля країни, тож питання здоров’я для багатьох втратили своє вирішальне значення. Коронавірус протягом 2 років обмежував доступ жителів держави до медичного обслуговування, а зараз триває війна. Ми очікуємо на зростання онкологічної захворюваності на 3, 4 стадіях через пізнє діагностування, а також поширення гіпертонічної хвороби — інсульт, інфаркт тепер загрожують молодшим громадянам, ніж вважалося раніше. У тому числі викликає серйозне занепокоєння психічне здоров’я українців. До його занепаду приведе ментальне виснаження навіть у тих, хто виявив стійкість у перші місяці повномасштабного вторгнення. Ми очікуємо, що кожен 10 мешканців відчує на собі його наслідки у вигляді важкої соматичної чи психологічної патології», — вважає головний санітарний лікар України.

Що пропонує приватний будинок престарілих для профілактики та стримування патологічних симптомів?

  • Розміщення в затишних палатах будівлі, розташованої осторонь галасливих міських магістралей та промислових підприємств. Кімнати розраховані на сусідство максимум 4-х доброзичливих постояльців, але за додаткову вартість можливе також персональне поселення.
  • Щоденні вологе прибирання та провітрювання забезпечують свіжу атмосферу, а періодична антибактеріальна дезінфекція зберігають знезараження та стерильність обстановки.
  • Цілодобово послуги доглядальниці та чергова медсестра: патронажна та гігієнічна опіка, допомога на прогулянках, догляд за лежачими хворими після операції, своєчасний прийом ліків, безболісні та акуратні уколи, крапельниці.
  • Щодня огляд, який виконують старша медсестра та провідний невролог. Ретельно вивчається анамнез кожного підопічного. Програми реабілітації коригуються залежно від результатів. Уважно вислуховується кожне прохання та побажання гостей пансіонату.
  • Фізіотерапія, лікувальний масаж, ЛФК та гімнастика на спеціальних тренажерах дозволяють відновити активність опорного та рухового апарату, дрібної моторики, повернути здатність до самообслуговування в гігієні та найнагальніших побутових моментах.

Підкреслимо, що всі постояльці дуже задоволені суспільством, в якому вони перебувають. Чуйний та доброзичливий персонал робить все, щоб підопічні підтримували свої когнітивні можливості, якнайбільше спілкувалися один з одним, проводили час у колі однолітків. Практикуються гуртки за інтересами (настільні ігри, в’язання, рукоділля), імпровізовані концерти, перегляди ностальгічних кінострічок та свята за великим спільним столом. Візити родичів вітаються у будь-який час, коли гість чи гостя приватного будинку для літніх людей не відпочиває або не проходить оздоровчих процедур.

Статті
Дім престарілих створить спосіб життя, який зупинить хворобу Альцгеймера

Судинна деменція катастрофічно швидко розповсюджується серед населення планети протягом останніх двох десятиліть. З середини нульових років ХХІ століття намітилося зростання захворюваності, від якої сьогодні немає ліків. Так, один із підвидів деменції, а саме хвороба Альцгеймера, поступово стає звичайною хворобою людей похилого віку не тільки в економічно розвинених країнах, а й у нашій державі, яку війна…

Інсульт вкорочує людське життя, а фізкультура та антистрес — продовжують!

Інсульт, будь то геморагічний, субарахноїдальний, ішемічний чи кардіоемболічний напад, є одним із найнебезпечніших загострень серцево-судинної патології. У всьому світі за кількістю смертей це друга причина смертності. На першому місці сумного рейтингу, згідно із загальнопланетарною статистикою ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), ішемічна хвороба серця. Симптоми інсульту викликані тим, що відбувається тяжке, часто незворотне порушення кровообігу у…

Кардіолог перерахував 4 ключові фактори, які виключають інфаркт

Усвідомити те, як найпростіше захиститися від інфаркту, насамперед важливо для українців та українок вікової групи 65+. Люди з особливими потребами, що досягли поважних років, не завжди приділяють своєму самопочуттю належну увагу, оскільки драматична повсякденність, яку принесла країні війна в Україні, не дозволяє їм зайнятися собою належним чином. Їхнім сім’ям потрібно сконцентруватися, зібрати доступні кошти та…