Ми дбаємо про найцінніше

Інфаркт у жінок: ранні симптоми, які не можна ігнорувати


Статті

Згідно зі статистикою, жінки, які переживають серцевий напад, звертаються до медичного закладу на півгодини пізніше, ніж чоловіки з такою проблематикою. Експерти вважають, що ці статистичні дані свідчать про ігнорування тривожних ознак, які переростають на інфаркт у жінок. У цій статті ми перерахуємо ті ранні симптоми, які ні в якому разі не можна ігнорувати, адже це стосується безпосередньої небезпеки для постраждалих українок. Багато хто з них помирає так і не діставшись у медичний центр чи у лікарню, де їм могла б бути надана кваліфікована допомога медиків. Зазначимо, що реабілітація громадян будь-якого віку, а також догляд за літніми людьми після інфаркту є одним з основних напрямків оздоровчої діяльності, яку здійснює приватний будинок для літніх людей «Єдиний Центр» (Одеса, Київ, Кривий Ріг, Черкаси).

Якщо медикам вдається зберегти життя хворій людині, яка пережила інфаркт, то фахівці приватного геріатричного пансіонату роблять усе можливе, щоб відновити здатність підопічного до самостійності в побутових/гігієнічних аспектах, і намагатимуться зміцнити його прагнення активного способу життя в розумних межах. До послуг гостей геронтологічного закладу фізіотерапія, лікувальний масаж та гімнастика, посильна ЛФК (лікувальна фізкультура) та вправи на тренажерах, завдяки яким відновлюються пам’ять та дрібна моторика.

Інфаркт у жінок не виникає раптово

Справді, найчастіше його симптоми виникають за дні, тижні та місяці до кризи. Характерні ознаки серцевого нападу, який невблаганно наближається, з’являються набагато раніше за саму подію, але далеко не всі здатні їх вчасно розпізнати. Якщо організм ослаблений, серцево-судинна і нервова системи зазнають сильних навантажень, що цілком зрозуміло у зв’язку із загальною драматичною ситуацією в країні, яку створює війна в Україні, то симптоми катастрофи, що наближаються, можуть пройти непоміченими.

Досвідчені медики (невролог, кардіолог, реабілітолог) наполегливо рекомендують звертати увагу на такі нездужання:

  • Нудота, блювання, діарея та інші свідчення розладу травної системи, порушення в роботі ШКТ (шлунково-кишковий тракт) можуть бути провісниками нападу. Потрібно відвідати лікаря. Ендокринолог та гастроентеролог допоможуть розібратися з проблемою та провести необхідний аналіз біологічних матеріалів. В результаті обстеження Ви точно розумітимете — це розлад шлунка, послаблення перистальтики кишечника, порушення в роботі вестибулярного апарату або щось інше, що пов’язане з функціями серця та судин.
  • Больовий синдром в області лопаток (кістки пояса верхніх кінцівок) може бути достатньо тривожним знаком. Біль у цьому сегменті означає, що в організмі має місце дефіцит кисню, який не надходить у потрібному обсязі у верхню ділянку спини та грудний відділ. Це одна з ймовірних ознак інфаркту, що наближається. Необхідна термінова ЕКГ (електрокардіограма) та негайна консультація кваліфікованого кардіолога, який призначить подальше обстеження.
  • Фізичний дискомфорт і болючі відчуття (можливі періодично протягом усього дня), які раптово починаються з пробудження після нічного відпочинку і швидко минають — вже через одну або дві хвилини. Це може бути задишка, рясне потовиділення, біль у різних ділянках, точках тіла та суглобах. Така тривожна симптоматика може тривати кілька хвилин, а потім зникнути. У жодному разі не можна ігнорувати подібні фізіологічні сигнали. Вони можуть свідчити про гострі порушення у роботі серцево-судинного апарату чи іншої органічної системи.

Коли краще викликати швидку допомогу?

Згідно з експертною думкою, якщо несподівана, тривожна та неприємна симптоматика триває понад 15 хвилин, необхідно більше не відкладаючи звернутися до медичної служби. Швидка допомога може запізнитися, тому дзвоніть 103 при першому занепокоєні, яке Вас стривожило — зволікання може коштувати летальних наслідків Вам, Вашому родичу або близькій людині.

Які ще ознаки серцевої хвороби назвав кардіолог?

Задишка, посилене серцебиття, пульс, колючий біль у грудях — це перше, на що потрібно звернути увагу, оскільки це найпоширеніші ознаки серцевого нападу, який невблаганно наближається. Однак існують абсолютно нетипові ознаки, які також можуть означати інфаркт, що насувається.

  • Запалення на яснах свідчать, як правило, про запальний процес, який зараз вже відбувається безпосередньо в ротовій порожнині. Проте поряд із висновком, що лежить на поверхні цього явища, запалені ясна нерідко є ознакою патології серця. Такий медичний термін, як пародонтальний синдром, саме означає зв’язок хвороби ясен із захворюванням кровоносного апарату.
  • Ксантелазма чи ксантома являють собою незлоякісні новоутворення на шкірі. Вони можуть розташовуватися будь-де — на ступнях, ліктях, колінах і так далі. Якщо з’явилася ксантома, значить порушено ліпідний обмін в організмі, що цілком може бути ознакою виникнення будь-якої недуги кровоносної та серцево-судинної системи.
  • Андрогенна алопеція або облисіння голови за чоловічим типом — коли волосся випадає переважно на лобі та на тімені. Поступово залишаючий «вінок» волосся по колу на голові, такий тип облисіння нерідко зустрічається у чоловіків, проте у жінки це може бути явною ознакою хвороби серця та судин. До речі, статистика «чоловічого облисіння» зафіксувала у лисіючих громадян чоловічої статі частіші серцево-судинні відхилення — на 25% частіше, ніж у тих, хто зберіг волосся в цілості. У абсолютно лисих ці ризики зростають до 37%.
  • Набряк ніг, який супроводжують біль, тяжкість та швидка стомлюваність нижніх кінцівок цілком можуть бути ознаками проблем із судинами та серцем. Не можна появу такого симптому «списувати» виключно на втому, незручне взуття чи великий обсяг випитої рідини. Все це справді може стати причинами набряклості на ногах, але якщо набряк виник раптово і без видимої причини, необхідно негайно звернутися до фахівця та пройти компетентне обстеження.

Профілактика повторного інфаркту доступна у будинку для літніх людей «United Center»

Дуже важливо для літніх українок та громадянок країни середнього віку спробувати вчасно вжити низку заходів, які дозволять виключити інфаркт. Однак напружена психоемоційна обстановка в державі, яка пов’язана з геополітичним катаклізмом останніх 12 місяців, починаючи з 24 лютого 2022 року, змушує визнати, що в даний час великий відсоток населення (і жінок серед них) переживає високу захворюваність на неврологічну патологію. Ракетні обстріли, відключення світла, близькість зони бойових дій та тотальна економічна криза — це суворе випробування для всіх українців. Якщо серцевий напад відбувся, то необхідно зробити все можливе для того, щоб уникнути рецидиву і максимально зміцнити здоров’я, що похитнулося. У цьому залюбки допоможе приватний геріатричний пансіонат «Єдиний Центр».

задишка, набряк ніг, ксантома, андрогенна алопеція, інфаркт, профілактика інфаркту, реабілітація після інфарктуКваліфікований невролог та досвідчена медсестра створять для Вашого родича найсприятливіші умови проживання та допоможуть реалізувати ефективну реабілітаційну програму. Дбайливі доглядальниці та цілодобова участь медсестри забезпечать комфорт та дозволять налагодити результативне медикаментозне лікування.

Сім’я ослабленої недугою людини зі спокійною совістю зможе покращити повсякденний побут у той самий час, коли їхній батько чи мати, бабуся чи дідусь у товаристві доброзичливих однолітків та привітного персоналу відновлюватимуться після кризи серцево-судинної системи.

Додамо, що в кожній філії всеукраїнської мережі приватних будинків для людей похилого віку «United Center» доступна ефективна реабілітація після інфаркту, розміщення у зручному приміщенні, лікувальний масаж, який реалізують масажист та мануальний терапевт, а також соціальна адаптація у колі дружелюбно налаштованих та розуміючих один одного сусідів.

Статті
Дім престарілих створить спосіб життя, який зупинить хворобу Альцгеймера

Судинна деменція катастрофічно швидко розповсюджується серед населення планети протягом останніх двох десятиліть. З середини нульових років ХХІ століття намітилося зростання захворюваності, від якої сьогодні немає ліків. Так, один із підвидів деменції, а саме хвороба Альцгеймера, поступово стає звичайною хворобою людей похилого віку не тільки в економічно розвинених країнах, а й у нашій державі, яку війна…

Інсульт вкорочує людське життя, а фізкультура та антистрес — продовжують!

Інсульт, будь то геморагічний, субарахноїдальний, ішемічний чи кардіоемболічний напад, є одним із найнебезпечніших загострень серцево-судинної патології. У всьому світі за кількістю смертей це друга причина смертності. На першому місці сумного рейтингу, згідно із загальнопланетарною статистикою ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), ішемічна хвороба серця. Симптоми інсульту викликані тим, що відбувається тяжке, часто незворотне порушення кровообігу у…

Кардіолог перерахував 4 ключові фактори, які виключають інфаркт

Усвідомити те, як найпростіше захиститися від інфаркту, насамперед важливо для українців та українок вікової групи 65+. Люди з особливими потребами, що досягли поважних років, не завжди приділяють своєму самопочуттю належну увагу, оскільки драматична повсякденність, яку принесла країні війна в Україні, не дозволяє їм зайнятися собою належним чином. Їхнім сім’ям потрібно сконцентруватися, зібрати доступні кошти та…